Επισκευές αυτοκινήτων μέσω ταμπλέτας!

Οι καιροί που έμενε το αυτοκίνητο, άνοιγες το καπό του κινητήρα και προσπαθούσες να αποκαταστήσεις τη βλάβη με ένα κατσαβίδι και μία πένσα πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Υπάρχει όμως και πάλι φως στον ορίζοντα για τους ερασιτέχνες μηχανικούς αυτοκινήτων. Ονομάζεται Marta και πρόκειται για ένα λογισμικό υπολογιστή που φιλοδοξεί να κάνει τις επισκευές παιχνιδάκι. Η ονομασία Marta προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Mobile Augmented Reality

Technical Assistance.

Το πρόγραμμα φορτώνεται σε έναν υπολογιστή τύπου ταμπλέτας, αναγνωρίζει όλα τα μέρη του αυτοκινήτου και δίνει για το καθένα αναλυτικές οδηγίες επισκευής.

Στο εξαιρετικά σύντομο βίντεο, που αναρτήσαμε, παίρνουμε μία γεύση από τον τρόπο λειτουργίας του Marta. Ο οδηγός επιλέγει από το μενού το είδος της εργασίας, που θέλει να πραγματοποιήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλώνει, ότι επιθυμεί να αφαιρέσει τον μπροστινό προβολέα. Μετά σημαδεύει με την κάμερα του tablet το αντίστοιχο σημείο του αμαξώματος και το σκανάρει. Το καινοτόμο πρόγραμμα διαπιστώνει τι εργαλεία χρειάζονται και ακολούθως προβάλλεται εικονικά στην οθόνη της ταμπλέτας βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία επισκευής μαζί με πρόσθετες πληροφορίες. Ουσιαστικά, εμφανίζεται στην οθόνη ένα live βίντεο με οδηγίες χρήσης.

H VW υποστηρίζει, ότι με το Marta μπορούν να γίνουν γρηγορότερα και χωρίς πιθανότητα λάθους οι απαιτούμενες εργασίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή για το υβριδικό μοντέλο XL1, το οποίο θα κατασκευαστεί από τη Volkswagen σε συνολικό αριθμό μόνον 250 κομματιών. Έτσι έχουν πρόσβαση στο Marta λίγοι επιλεγμένοι μηχανικοί, εξειδικευμένοι πάνω στο ΧL1. Η εξέλιξη του Marta διάρκεσε μία δεκαετία και δεν πρόκειται για μία απλή εφαρμογή, αλλά για ένα περίπλοκο πρόγραμμα.

Η γερμανική μάρκα δεν αποκαλύπτει, πόσο στοίχισε η εξέλιξή του ούτε πότε εκτιμά, ότι θα δούμε ανάλογα προγράμματα και για μοντέλα μαζικής παραγωγής, όπως το Golf ή το Polo.

Σήμερα μπορεί να κατεβάσει ο ιδιοκτήτης ενός μοντέρνου αυτοκινήτου, όπως π.χ. ενός Opel Insignia ή ενός Audi A3, μία εφαρμογή για το Smartphone του, η οποία τον ενημερώνει για εκατοντάδες λειτουργίες του μοντέλου του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό manual με οδηγίες χρήσης όχι όμως με δυνατότητες επισκευής μίας βλάβης.

Πηγή: Autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα