Επιμένει το υπουργείο Εργασίας για τις απεργίες

Επιβεβαιώνουν στο υπουργείο Εργασίας τις πληροφορίες για σχέδιο αλλαγών στον γνωστό συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 «για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».

Επίσημα, δεν τίθεται κανένα θέμα στο τραπέζι. Αυτό που επισημαίνουν στην οδό Σταδίου είναι ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να ανοίξει τουλάχιστον η συζήτηση. Το matrix24.gr έχει αποκαλύψει ότι η «γραμμή» έχει δοθεί από το Μαξίμου.

Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας έλαβαν το πράσινο φως

να ανοίξουν το θέμα και τώρα μετρούν αντιδράσεις.

Οι οποίες ήταν άμεσες και έντονες. Οι πρώτες ήταν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζουν στο υπουργείο Εργασίας, ο διάλογος που θα ξεκινήσει θα γίνει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, στη συνέχεια μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και κυρίως μεταξύ του υπουργείου και των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όλοι βέβαια από αυτούς, αντέδρασαν έντονα.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι ο τελικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ο Γ. Βρούτσης δεν μπορεί να προωθεί το πρόγραμμα του κόμματός του, αλλά πρέπει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. «Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Γιάννη Βρούτση προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τον εκπρόσωπό της Δημήτρη Χατζησωκράτη να διερωτάται από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Βέβαια, θα έπρεπε ο κ. Χατζησωκράτης σε αυτό το σημείο να απαντήσει στην ερώτηση, ποιες από τις αλλαγές που ήδη ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο 3 σε εργασιακό και ασφαλιστικό προβλέπονταν στην προγραμματική συμφωνία που επικαλείται.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «νεκρανασταίνει στην ουσία τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, αντεργατικούς δηλαδή νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Για νόμο που θα απαγορεύει την απεργία, κάνει λόγο και το ΚΚΕ και τονίζει ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα