Επιμένει στο «δεν υπάρχει υπερφορολόγηση» ο Στουρνάρας

Απλώς, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός, στην Ελλάδα «πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί ότι κριτική για το θέμα του είχαν ασκήσει νωρίτερα η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, ενώ εχθές, διάσταση απόψεων φαινόταν να υπάρχει μεταξύ υπουργού και αναπληρωτή υπουργού

Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Σύμφωνα πάντως με τον Γ. Στουρνάρα, «οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%», επομένως η διαφορά των τριών μονάδων δείχνει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, όταν ετίθετο αφορολόγητο όριο, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες έπεφταν κάθε φορά κάτω από το όποιο αφορολόγητο όριο είχε τεθεί. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αμερικανική μελέτη που δείχνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν τοκοχρεωλύσια σημαντικά υψηλότερα από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.

Έτος ανάκαμψης το 2014

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα από χώρα της κρίσης μετατρέπεται σε «χώρα της ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι η χώρα «βιώνει σήμερα την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου», το οποίο, όπως τόνισε, θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο οικονομικό πρότυπο της Ελλάδας είναι: μικρότερο κράτος, αλλά αποτελεσματικότερο, αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς, κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και επιδοματική πολιτική σε όσους όντως το έχουν ανάγκη.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας ότι «όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που είχαμε προβλέψει, αυτός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα