Επιχείρηση Σαμαρά να …λιώσει ο πάγος με τον Πούτιν

Η τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών ήταν πριν δύο και πλέον έτη, με τον Έλληνα πολιτικό να βρίσκεται ακόμη στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι… Το Μαξίμου άνοιξε πολλές φορές τις πόρτες του για να υποδεχθεί ρώσους αξιωματούχους και απεσταλμένους του Πούτιν, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις – ακόμη και ιδιωτικού τύπου – με τους επικεφαλής της Gazprom για το ζήτημα της ΔΕΠΑ, ωστόσο οι σκιές παρέμειναν.

Το κλίμα έδειξε να αποκαθίσταται με την επίσκεψη

του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και της Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βαλεντίνας Ματβιένκο.

Πλέον, οι κ.κ. Σαμαράς και Πούτιν θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και δια ζώσης. Η πραγματοποίηση της συνάντησης έχει από μόνη της ιδιαίτερη αξία, καθώς η ρωσική πλευρά αποφεύγει να ορίζει τετ α τετ του Ρώσου Προέδρου χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα.

Πέραν της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο πλευρών, στην ατζέντα θα βρεθεί το ζήτημα της οικονομίας καθώς η Αθήνα θέλει το παρών της Μόσχας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Παρά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, το ρωσικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά δεν έχει εκλείψει, όπως και οι συζητήσεις των ρωσικών εταιρειών για τον ΟΣΕ και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει εκ νέου, αν και είναι άγνωστο αν θα λάβει θετική απάντηση, το μείζον για την ελληνική οικονομία ζήτημα του κόστους φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Gazprom ενώ μία επαναβεβαίωση από τον κ. Πούτιν της… διάθεσης των Ρώσων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Ο Πρωθυπουργός έχει απευθύνει πρόσκληση στο Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφτεί επισήμως τη χώρας μας, την οποία και αναμένεται να επαναλάβει.

Keywords
Τυχαία Θέματα