ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΑΤ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Φασαρίες έγιναν χθες στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο όρος, λόγω της απόφασης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να αφαιρέσει από μία ισχυρή αδελφότητα 115 μοναχών με επικεφαλής τον γέροντα Μεθόδιο την Μονή και να την δώσει σε νέα αδελφότητα που αριθμεί 6 μοναχούς. Οι πρώτοι αντιστάθηκαν όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εκκενώσουν τη Μονή. 

Οι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας αρνούνται να εφαρμόσουν την εντολή του Πατριάρχη, καθώς υποστηρίζουν

ότι είναι παράνομη, ενώ όπως λένε δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τον χώρο της Μονής Εσφιγμένου. Ισχυρίζονται δε πως ο Πατριάρχης παράνομα έδωσε την ονομασία στην άλλη αδελφότητα, καθώς ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους -που είναι ένα κομμάτι από το ελληνικό Σύνταγμα- αναφέρει σαφώς λέει ότι για να γίνει κάποιος Ηγούμενος σε μια Μονή της περιοχής του Αγίου Όρους πρέπει να έχει γίνει μοναχός μέσα στο Άγιο Όρος. Για την αδελφότητα του Μεθόδιου, ο πατέρας που πρόβαλε για Ηγούμενο ο Πατριάρχης έχει γίνει μοναχός εκτός Αγίου Όρους.

Μια ακόμη παράβαση από πλευράς πατριαρχείου είναι το γεγονός πως για να ψηφίσουν για Ηγούμενο οι μοναχοί πρέπει να έχουν 6 χρόνια στο Μοναστήρι από την ημέρα που έγιναν μοναχοί, αυτοί δεν έχουν ουτε μια ώρα στο Μοναστήρι.

Επίσης, για να εκλέξουν την Αρχή της Μονής πρέπει να είναι αδελφότητα, ενώ οι 6 είναι ελάχιστοι. Να θυμίσουμε ότι το 2006 οι μοναχοί του γέροντα Μεθόδιου είχαν αντισταθεί πάλι όταν η αστυνομία είχε επιχειρήσει να τους απομακρύνει από το Κονάκι στις Καρυές, ώστε να αντικατασταθούν από αυτούς του γέροντα Χρυσόστομου.

Keywords
Τυχαία Θέματα