Επανάσταση των Τραπεζών για την επαναγορά

«Επανάσταση» κατά της επαναγοράς ομολόγων προετοιμάζουν οι τράπεζες. Οι διοικήσεις όλων των εμπορικών τραπεζών υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην οικονομική εξόντωση των μετόχων τους.

Σε λίγες ώρες, στη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα του προτείνουν ολοκληρωμένες προτάσεις μέσω των οποίων αφενός επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους και αφετέρου διασφαλίζεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στο σχεδιασμό της για την επαναγορά, οι τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να ενεργοποιήσουν το απόλυτο όπλο: την άρνηση της συμμετοχής τους στην επαναγορά προκαλώντας μια σύγκρουση μεγατόνων με την κυβέρνηση.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν με έμφαση ότι πέραν των νομικών επιπτώσεων μιας ενδεχόμενες εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα (αγωγές μετόχων), μια τόσο σημαντική απόφαση, που αφορά την αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των τραπεζών, δεν μπορεί να περάσει μόνο με έγκριση από τα Διοικητικά Συμβούλια. Υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της επαναγοράς πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση των μετόχων. Κάτι τέτοιο ωστόσο στην πράξη εκτροχιάζει το σχέδιο επαναγοράς καθώς η σύγκλιση συνέλευσης απαιτεί τουλάχιστον 20 ημέρες ενώ στις περισσότερες τράπεζες θα απαιτηθεί και η σύγκλιση επαναληπτικών συνελεύσεων καθώς απαιτείται αυξημένη απαρτία.

Οι προτάσεις των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν σήμερα στον κ. Στουρνάρα σειρά εναλλακτικών προτάσεων μεταξύ αυτών την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με τίτλους EFSF καθώς και την παροχή εγγυήσεων από το EFSF ή άλλο φορέα για τα ομόλογα των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να τα αποτιμήσουν στην ονομαστική αξία. Με τα σχέδια αφενός θα μειώνονταν άμεσα οι κεφαλαιακές ανάγκες κατά 11 δισ. ευρώ και κατ’ επέκταση η ανάγκη κρατικού δανεισμού και αφετέρου η ανακεφαλαιοποίηση θα γινόταν ελκυστική για ιδιώτες μετόχους. Όσα περισσότερα κεφάλαια εισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιώτες τόσο λιγότερα θα πρέπει να καταβάλουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το δημόσιο. Έτσι το όφελος του δημοσίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 13 δις. ευρώ. Επιπλέον οι τράπεζες θα ζητήσουν βελτίωση των όρων (μεγαλύτερη χρήση υβριδικών, περισσότερα δικαιώματα αγοράς και ευνοϊκή τιμή αγοράς μετοχών για τους ιδιώτες) ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών. Ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι το κρίσιμο για την διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών είναι η μείωση των κεφαλαιακών αναγκών και δευτερεύοντος η αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες ζητούν καλύτερη τιμή επαναγοράς για τους ιδιώτες, περισσότερα δικαιώματα αγοράς, δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης υβριδικών κεφαλαίων καθώς και την ολική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχήμα επαναγο

Keywords
Τυχαία Θέματα