Επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα
Η ιδέα της είναι απλή και συνάμα ιδιοφυής. Αντί να περιμένεις ώρες μέχρι να φορτίσεις τη μπαταρία του ηλεκτρικού σου Ι.Χ., απλά την αλλάζεις αυτόματα μόλις αδειάσει με μία γεμάτη.
Με απλά λόγια, αντί να χρειαστείς γύρω στις 8 ώρες για τη φόρτιση, ξεμπερδεύεις μέσα σε ένα πεντάλεπτο! Το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός, είναι να μπει με το όχημά του σε ένα τέτοιο σταθμό αλλαγής μπαταριών, όπως σε ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων.
Το όχημα κινείται πάνω από μία ράμπα και ένα ρομπότ ανοίγει από κάτω το καπάκι της μπαταρίας, την αφαιρεί και την αντικαθιστά αυτόματα με μία πλήρως φορτισμένη.
Σε κάθε τέτοιο σταθμό βρίσκονται αποθηκευμένες οκτώ μπαταρίες, η μία από αυτές 100% γεμάτη χάρη στους ταχυφορτιστές. Τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν μπαταρίες διαφόρων τύπων. Μέχρι σήμερα κατασκευάζει πάντως μόνον η Renault στην Ευρώπη μοντέλα με μπαταρίες, που μπορούν να αλλαχθούν. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος πληρώνει μόνον για την αγορά του αυτοκινήτου και όχι της μπαταρίας, αφού αυτή ανήκει στη Better Place και την αλλάζει συνεχώς.
Το εμπορικό μοντέλο είναι παρόμοιο με τις συνδρομές σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς υπάρχουν προγράμματα εβδομαδιαία ή ετήσια. Στη Δανία κοστίζει για παράδειγμα το φτηνότερο συμβόλαιο γα περίπου 10.000 χλμ. τον χρόνο γύρω στα 200 ευρώ τον μήνα. Οι συνδρομητές μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους σταθμούς και να αλλάζουν τις άδειες μπαταρίες των οχημάτων τους.
Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα. Ο νεότερος σταθμός αυτόματης αλλαγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα εγκαινιάστηκε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ (βλέπε κεντρική φωτό), ενώ λειτουργούν ήδη 38 στο Ισραήλ και 17 στη Δανία. Η αμερικανική εταιρεία Better Place σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο εκατοντάδων τέτοιων σημείων, ενώ ο σταθμός του Άμστερνταμ χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή πιλοτικά από δέκα ταξί.
Στο Ισραήλ και στη Δανία κυκλοφορούν γύρω στα 750 οχήματα με μπαταρίες, που αλλάζουν, ενώ η Better Place πιστεύει, ότι σε λίγα χρόνια θα ανέρχεται ο αριθμός τους σε αρκετές χιλιάδες.
Η εταιρεία σχεδιάζει συνεργασίες με γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες και με άλλους εταίρους στην Κίνα, στη Γαλλία και στην Ιαπωνία. Το επόμενο βήμα της θα γίνει στην αγορά της Αυστραλίας, ώστε να αποδείξει η Better Place ότι η επαναστατική της πρόταση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα και σε μεγάλες χώρες.
Δείτε και άλλες φωτογραφίες εδώ
(Πηγή
Autoreport.gr)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η τριχοτομημένη Ιταλία πανικοβάλλει την Ευρώπη
- Θρήνος στη κηδεία της άτυχης 24χρονης Μαρίας - Αγγελική Ματράγκου
- Δείτε τη διάσημη Τουρκάλα ηθοποιό μετά την αλλαγή φύλου
- Ιταλία: Πρώτη η κεντροαριστερά στην βουλή-Δεύτερος ο Γκρίλο
- ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ - ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ Ν.Π.Δ.Δ. - ΑΝΑΔΟΧΟΙ / ΜΕΛΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ (ΕΝΤΥΠΟ - Δ1) ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
- Ευρωμπάσκετ 2013: Το πρόγραμμα της εθνικής στην Α΄ φάση
- Μοντέρνα υπνοδωμάτια
- Ηλίας Κόζας: «Σ' αυτή τη ζωή, δεν πρέπει να ξεπουλιέσαι»
- Ερντογάν: Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Ν. Κύπρο
- Σοκ: Έλληνας ηθοποιός βρήκε τραγικό θάνατο σε οικοδομή!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Πανσερραικός: Μάχη για τη ζωή δίνει ο Π.Θεοδωρίδης
- Αποζημίωση Δήμου για ζημιές από πτώση δένδρου
- Διαφωνία ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη σύμβαση
- Επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα
- Κεμπάμπ… αλόγου στους φτωχούς
- Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Αιτωλοακαρνανία-Πύργο για τα ΤΕΙ
- Σλοβενία: Διεκόπη η λειτουργία πυρηνικού σταθμού
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα
- Αποζημίωση Δήμου για ζημιές από πτώση δένδρου
- Σλοβενία: Διεκόπη η λειτουργία πυρηνικού σταθμού
- Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Αιτωλοακαρνανία-Πύργο για τα ΤΕΙ
- Πανσερραικός: Μάχη για τη ζωή δίνει ο Π.Θεοδωρίδης
- Κεμπάμπ… αλόγου στους φτωχούς
- Διαφωνία ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη σύμβαση
- Το πρόγραμμα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ
- «Καμπάνες» σε κύκλωμα ελληνοποίησης αλλοδαπών
- To Harlem Shake ξετρέλανε χιλιάδες Αθηναίους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε σπα χαλάρωναν πριν κάνουν ντου από αέρος οι κακοποιοί στις φυλακές Τρικάλων
- Τρέχουν στον Παναθηναϊκό για να μη χάσουν τον Σισοκό
- Πτώση κατέγραψε το κυπριακό Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
- Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές
- ΟΤΟΕ: Απορρίπτει τις προτάσεις τραπεζών για την κλαδική σύμβαση
- Απλήρωτη και η Συνατσάκη από το "master Chef"
- Οι πιο επικές γκριμάτσες της Jennifer Lawrence την βραδιά των Όσκαρ
- Μοιράζουν το κρέας αλόγου στους φτωχούς!
- Αυξάνονται οι κρατήσεις από Γερμανία και Αυστρία για διακοπές στην Ελλάδα
- Συγχαρητήριο μήνυμα Κιουτσιούκ στον Αναστασιάδη



