Εντυπωσιακοί σίφωνες στο Ιόνιο

Το εντυπωσιακό ότι φωτογράφισε τέσσερις υδροσίφωνες στη σειρά.

Τι είναι οι υδροσίφωνες

Πρόκειται για ανεμοστρόβιλους πάνω από τη θάλασσα και συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των αρκετά επικίνδυνων φαινομένων καιρού για τη ναυσιπλοΐα, κυρίως των μικρών σκαφών.

Ο σίφωνας αποτελείται από μια περιστρεφόμενη κυλινδρική μάζα αέρα η οποία στη βάση της αναταράσσει τη θάλασσα και το σπρέι που δημιουργείται παρασύρεται μέχρι το σύννεφο cumulonimbus.

Ο σίφωνας είναι λιγότερο ενεργός και ασθενέστερος από ένα ανεμοστρόβιλο

στην ξηρά. Η ζωή του συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 με 60 λεπτά της ώρας, και η ταχύτητα κίνησής του είναι μικρότερη από εκείνη του ανεμοστρόβιλου στην ξηρά. Αρκετοί σίφωνες προέρχονται από ανεμοστρόβιλους που δημιουργήθηκαν στην ξηρά και μετά κινήθηκαν προς θαλάσσιες περιοχές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση προτείνεται για τα μικρά σκάφη να απομακρύνονται από τους σίφωνες. Εμφανίζονται σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Παρατηρούνται σε τροπικά και σε υποτροπικά γεωγραφικά πλάτη και κυρίως στο Νότιο Ατλαντικό, στον κόλπο του Μεξικού, στον κόλπο της Βεγγάλης και στη Μεσόγειο θάλασσα, περισσότερο τους θερμούς μήνες και νωρίς το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει ο Roberto Giudici στην βρετανική εφημερίδα Daily mail, ο πρώτος σίφωνας ήταν ο νεώτερος και οι υπόλοιποι, οι παλαιότερο χρονολογικά εξαφανίζονταν σταδιακά. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο η απόσταση μεταξύ τους ήταν περίπου ένα τρίτο ναυτικό μίλι.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν με συμβατική κάμερα καθώς το 1999 δεν υπήρχαν ψηφιακές, είναι αυθεντικές και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα Earth Science της NASA.

Keywords
Τυχαία Θέματα