Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα για Μπαλτάκο

16:16 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Βενιζέλος: «Αδιανόητη οποιαδήποτε επαφή με τους Ναζιστές»

Την παραίτηση του Π. Μπαλτάκου από τη θέση του γγ της κυβέρνησης, μετά τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη περί παραδοχής παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

«Είναι

το λιγότερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε σχετικά, τονίζοντας ότι για τον κ. Μπαλτάκο έχει εκδώσει ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ η οποία εκφράζει και τις προσωπικές του απόψεις.

«Είναι ένα παλιό πρόβλημα, η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει μια εθνική ανάγκη. Η κυβέρνηση διέπεται από ένα προγραμματικό πλαίσιο ανάμεσα σε δύο κόμματα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος που πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν οι αναγκαίες ισορροπίες και εγγυήσεις μέσα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρέπει να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά με παλιά αρνητικά στερεότυπα.

«Είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους Ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εκδηλώνουμε επισήμως τον θεσμικό σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς δεν δικαιούται να προσβάλει».

ΣΥΡΙΖΑ: Το βίντεο εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση

Το μαγνητοσκοπημένο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που έχει προκύψει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Η «αδελφική» συνομιλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης και κατά δήλωσή του «αντικομμουνιστή» κ. Μπαλτάκου, με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και αποκαλύπτει τον πλήρη καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το νεοναζιστικό κόμμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μια κυβέρνηση που κρατούσε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η Χ.Α στα συρτάρια, φλέρταρε ανοιχτά ακόμα και με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της και αποφάσισε να λάβει δράση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση μετά τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα, βλέπει τώρα συνομιλίες όπου ανώτερα στελέχη της «καρφώνουν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα στους ίδιους τους Χρυσαυγίτες. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ' ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας.

Αυτή τη στιγμή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Οι κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στη Βουλή, δήλωσε: «Όσα καταγγέλθηκαν από τον κ.Κασιδιάρη», τόνισε, «δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια ή όχι. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Αν όμως αληθεύουν, ανεξάρτητα από τη μέθοδο από την οποία προέκυψαν αυτά τα στοιχεία -κι αυτό είναι επίσης ένα θέμα προς διερεύνηση- συνιστούν σοβαρό πολιτικό, ηθικό και δημοκρατικό ζήτημα, με το οποίο προφανέστατα πρέπει να ασχοληθεί και η Βουλή. Εμείς επιφυλασσόμαστε να ενημερωθούμε και να το αξιολογήσουμε».

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Νίκου Βούτση: «Προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα αν και εφόσον το υλικό που διαρρέει ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι πραγματικό» δήλωσε στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Τάκη Μπαλτάκο συνεχίστηκε και από τον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηλιός έγραψε στο twitter: «Οσοι δημοκράτες υπάρχουν στη ΝΔ έχουν ιστορική ευθύνη για τον αρχηγό του κόμματος και τους φιλο-χρυσαυγίτες συμβούλους του».

Σοφία Βούλτεψη: O Μπαλτάκος είχε αποφασίσει από πριν να παραιτηθεί

Νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε στην Ολομέλεια πως «ο κ. Μπαλτάκος θα ανακοινώσει σε λίγο την απόφασή του, την οποία είχε λάβει πολύ πριν του ζητηθεί. Αυτό που του ζητήθηκε πριν από λίγο». Υπογράμμισε πως «είναι απόφαση που είχε λάβει ο κ. Μπαλτάκος πολύ πριν δημιουργηθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Παράλληλα, η κ. Βούλτεψη έσπευσε να επισημάνει ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, απλώς αποφαίνεται αν θα δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ερευνήσει ή όχι τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Δημήτρης Καρύδης: Να παραιτηθεί τώρα ο Μπαλτάκος

Οι δηλώσεις του Τάκη Μπαλτάκου προκάλεσαν και κυβερνητικούς τριγμούς, καθώς ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, ζήτησε «το κεφάλι» του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρύδης έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter: «Ο κ. Μπαλτάκος να παυθεί τώρα από Γ. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου».

«Εύχομαι να μην είναι αληθές, αλλά αν είναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον κ. Μπαλτάκο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο. Η παρουσία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό «πρόβλημα», όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.ου υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει.

Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται.

Γι αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος. Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση της «Χρυσής αυγής» στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών.

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στη Βουλή

Βύρων Πολύδωρας

Νωρίτερα, πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας είχε κάνει λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

Πάνος Καμμένος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος δεν υιοθέτησε την γνησιότητα της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου, ωστόσο ζήτησε να διερευνηθεί η γνησιότητα του εν λόγω υλικού. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διακοπής της συζήτησης για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μέχρι να παρθεί μια γνωμοδότηση εάν το υλικό αυτό είναι γνήσιο. «Διότι, εάν υπάρχει αυτό το υλικό και ο διάλογος αυτός μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και έχουν διαπραχθεί αυτά τα εγκλήματα της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη του υπουργού, τότε πλέον έχουμε το παρακράτος εναντίον του άλλου παρακράτους», τόνισε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γίνει «ήρωας» η Χρυσή Αυγή.

Πάντως, στην περίπτωση που ισχύει η εν λόγω συνομιλία, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

ΔΗΜΑΡ: Να παραιτηθεί άμεσα ο Μπαλτάκος

Τον Τάκη Μπαλτάκο επέκρινε έντονα και η ΔΗΜΑΡ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τσούκαλη, να δηλώνει πως «τραυματίζεται καίρια η αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού συστήματος και των πολιτειακών δομών».

Παράλληλα και η ανεξάρτητη βουλευτής Μαριλένα Κοππά επιτέθηκε στον Τάκη Μπαλτάκο, γράφοντας στο twitter: «Δεν μπορει ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλιου να "διαπραγματευεται" και να συνομιλει με χυδαιο τροπο με τους φασιστες. Γιατι δεν αποπεμπεται ΑΜΕΣΑ;».

Φ. Σαχινίδης

Η παραίτηση του ΓΓ της κυβέρνησης δεν αρκεί. Από τους διαλόγους που δημοσιοποιήθηκαν προκύπτει ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν, δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης.

Ζώης: Να παραιτηθούν Δένδιας και Αθανασίου

Την παραίτηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και όσων άλλων εμπλέκονται, ζητά με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τη Πατρίδα και το Λαό» Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στο θέμα Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.

«Η ήδη τραυματισμένη δημοκρατία μας και οι απαξιωμένοι θεσμοί δέχονται σήμερα χαριστική βολή. Εμβρόντητοι, γινόμαστε μάρτυρες διαλόγων, οι οποίοι κινούνται μεταξύ γελοιοποίησης και απαξίωσης των θεσμών και ωμής συναλλαγής» επισήμανε ο κ. Ζώης και προσέθεσε ότι «οι λέξεις, τα νοήματα, οι υπαινιγμοί, όλα έχουν τη σημασία τους», γιατί «το πρωί με καθωσπρέπει "αστική" γλώσσα καταδικάζεται ο πολιτικός αντίπαλος και το βράδυ έρχεται η συναλλαγή».

Τέλος ο κ. Ζώης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «εάν θέλει να διατηρήσει ψήγματα κύρους» πρέπει να απομακρύνει οιονδήποτε εμπλεκόμενο, ενώ ζητά από τους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Αθανασίου να διευκολύνουν το έργο της δικαιοσύνης, «να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να τεθούν στη διάθεσή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα