ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩ-ΠΙΕΣΕΙΣ

14:25 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται από χθες το βράδυ η Αθήνα, καθώς οι Βρυξέλλες επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της.

Η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε,δήλωσε ότι η Κομισιόν «ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή «παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα

σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Παραινέσεις στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, να αποφύγουν τις υπερβολικές αντιδράσεις και να αναζητήσουν τι είναι εφικτό από εδώ και στο εξής.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.«θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση», ενώ ξεακαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. «Δεν θέλουμε ανάπτυξη με νέα χρέη, θέλουμε, μάλλον, ανάπτυξη μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη έκρουσε ο ο επικεφαλής του προσωρινού ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, Κλάους Ρέκλινγκ. Αν αυτό συμβεί, «θα έχει φυσικά τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο για άλλες χώρες του προγράμματος, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά επίσης για την ίδια την Ελλάδα», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως για την Ελλάδα θα ήταν «καταστροφή».

Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα την Ελλάδα για να γίνει ανταγωνιστική και οι Έλληνες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να λειτουργεί το φορολογικό τους σύστημα, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν. Διαφορετικά, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να αισθάνονται αδικημένοι, υπογράμμισε. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σημείωσε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ενημερωθούν με ειλικρίνεια για τις επιπτώσεις.

Η τρόικα δεν θα επισκεφτεί τη χώρα μας μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, που θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Keywords
Τυχαία Θέματα