Ενεργοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός

Με την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο περιβόητος Ειδικός Λογαριασμός για την εξυπηρέτηση χρέους που θεσμοθετήθηκε επί Πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου. Ο λογαριασμός αυτός θα τροφοδοτείται από τα δάνεια του EFSF, με φορολογικά έσοδα (όταν η χώρα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά και ποσά που θα εισρέουν από αποκρατικοποιήσεις. Κατά

προτεραιότητα θα εξοφλούνται

χρέη. Υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτα μέτρα σε περίπτωση αστοχιών σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και για ενίσχυση ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων εάν προκύψει… πλεόνασμα. Τον λογαριασμό θα τον χειρίζεται η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας:

- Ο Ειδικός Λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί πλήρως με την καταβολή της επόμενης δόσης και σύμφωνα με το Σχέδιο θα τροφοδοτείται με τα δάνεια του EFSF και φορολογικά έσοδα (παρότι δεν αναφέρεται, προφανώς μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα). Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξυπηρέτηση ταυ χρέους και θα τροφοδοτείται τμηματικά από το EFSF πριν ακριβώς από τη ωρίμανση μιας υποχρέωσης της Ελλάδας.

- Το Σχέδιο της Εκθεσης ορίζει ρητά την αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα «αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα». Για την «αναπλήρωση» της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ). Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ εισπραχθούν το 2013 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Στο Σχέδιο ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα.

- Αν υπάρξουν επιπλέον έσοδα, από φόρους ή ιδιωτικοποιήσεις, πέραν των υπολογιζομένων, το Σχέδιο προβλέπει ότι 30% θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο 70% θα χρησιμοποιείται «αυτομάτως» την επόμενη χρονιά για την «υποστήριξη έκτακτων μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

Keywords
Τυχαία Θέματα