Ένας ...κροκοδειλάκης σε ποτάμι του Ρεθύμνου

10:19 7/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα πυροσβεστών εντόπισαν τον κροκόδειλο στην «ουρά» του φράγματος. Αρχικά κανείς δεν πίστευε ότι στα νερά του φράγματος, στα οποία κάθε χρόνο ανήμερα τα Φώτα γίνεται ο καθαγιασμός και πολλοί πολίτες βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, ζει ένας κροκόδειλος. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει εγκατάσταση φωτογραφικού συστήματος με ανιχνευτές κίνησης.

Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στην οποία υπάγεται η διαχείριση του φράγματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί

άμεσα περίφραξη στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό. Επίσης, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πινακίδες κινδύνου στα ελληνικά και στα αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη και φυσικά να ξεκινήσουν περιπολίες επιτήρησης.

«Κάνουμε αγώνα, εδώ και χρόνια, προκειμένου ο κόσμος να μην αφήνει τα ζώα ελεύθερα στο περιβάλλον», λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας και εξηγεί ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάγεται ως αυτοτελές τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τον τελευταίο χρόνο η ερευνητική του ομάδα μελετά την πανίδα σε σπήλαια στα Λευκά ή σε βραχονησίδες, καθώς και ερπετά ή αμφίβια στην Κάρπαθο και τη Σαρία. Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και κανείς δεν έχει άμεση εμπειρία.

«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Άλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση», αναφέρει ο Π. Λυμπεράκης.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να έχει και ταίρι, μετά τη λήψη ερασιτεχνικού βίντεο...

Keywords
Τυχαία Θέματα