ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ CHARTS

10:30 8/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο νούμερο 1 των World Music Charts Europe ο καινούργιος δίσκος «Greekadelia» της Κρίστης Στασινοπούλου και του Στάθη Καλυβιώτη. Συναυλία των δύο καλλιτεχνών στην Πλάκα, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. 

Πρόκειται για την επίσημη λίστα με τους καλύτερους δίσκους που δημοσιεύει κάθε μήνα η Ένωση των Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνιών της EBU. Οπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αν και ο δίσκος κυκλοφόρησε μόλις τον Ιούνιο

του 2012, έχουν ήδη γραφτεί γι’ αυτόν ενθουσιώδεις κριτικές από τις εγκυρότερες εφημερίδες και μουσικά περιοδικά της Ευρώπης (Guardian, Independent, Financial Times, Songlines, Folk Roots κ.α.). Οι πιο πολλές μάλιστα από αυτές ξεκινούν την κριτική τους με τα λόγια: «Επιτέλους ένα καλό νέο από την Ελλάδα».

Η διάκριση είναι πολύ σημαντική για το ζευγάρι των μουσικών, καθώς η EBU είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ραδιοτηλεοπτική ένωση, η δε δισκογραφική λίστα από τις πιο γνωστές και έγκυρες στην Ευρώπη. Έρχεται, δε, να επισφραγίσει την πετυχημένη καλλιτεχνική πορεία τους για δεύτερη φορά, καθώς μόνο άλλος ένας ελληνικός δίσκος έχει βρεθεί στην κορυφή του διάσημου καταλόγου: «Τα Μυστικά των Βράχων», πάλι της Κρίστης Στασινοπούλου και του Στάθη Καλυβιώτη, τον Ιανουάριο του 2003.

«Νιώθουμε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, καθώς δουλεύουμε ανεξάρτητα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, προσπαθώντας να κάνουμε γνωστό σε όλον τον κόσμο ένα μικρό εναλλακτικό κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τελείως έξω από το στερεοτυπικό ‘ελληνικό’ που προβάλλεται επίσημα και συνήθως ακριβοπληρωμένα έξω από τη χώρα μας», δηλώνουν στο ΑΜΠΕ οι δύο καλλιτέχνες.

Ο δίσκος, που εκδόθηκε από την εγγλέζικη εταιρία Riverboat Records της World Music Network τον Ιούνιο 2012 και διανέμεται στην Ελλάδα από την Ree Group, περιλαμβάνει ηλεκτρονικό-ακουστικές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μια καλή ευκαιρία να «ξανακούσει» κανείς γνωστές μελωδίες μέσα από ένα άλλο ηχητικό πρίσμα, που αναδεικνύει την ψυχεδέλεια και το trance της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, είναι η συναυλία που θα δώσουν στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στην Πλάκα, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, στις 08:30 μμ.

Η τραγουδίστρια, στιχουργός-τραγουδοποιός Κρίστη Στασινοπούλου ακολουθεί, εδώ και πολλά χρόνια, τη δική της ανεξάρτητη πορεία στον χώρο της ελληνικής μουσικής και του τραγουδιού. O Στάθης Καλυβιώτης ασχολήθηκε από νωρίς με την πανκ, ροκ και έθνικ μουσική, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 χρησιμοποιεί και μελετά διάφορα παραδοσιακά έγχορδα όργανα, πειραματιζόμενος συγχρόνως με τα ηλεκτρονικά και την τεχνολογία του ήχου.

Μαζί με την μπάντα τους ταξιδεύουν και παίζουν σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, τη Βραζιλία και αλλού. Στα περισσότερα μάλιστα απ’ αυτά τα πολύ σημαντικά φεστιβάλ είναι οι μοναδικοί Έλληνες εκπρόσωποι της χώρας μας, της μουσικής και της γλώσσας μας.

«Χωρίς να έχουμε πάρει ποτέ την οποιαδήποτε βοήθεια από κρατικό ή ιδιωτι

Keywords
Τυχαία Θέματα