ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

Η παλιά αλλά και η νέα φρουρά του ελληνικού κινηματογράφου θα δώσουν το «παρών» στο Φεστιβάλ του Τορόντο που ξεκινά στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πέρσι ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος με τις «Άλπεις» φέτος είναι ο Γιάννης Σμαραγδής αλλά και ο Έκτορας Λυγίζος που θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (6-16 Σεπτεμβρίου). Ο μεν Σμαραγδής με την παγκόσμια πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας του «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», ο δε Λυγίζος με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Το αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού».

Το

ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα είδη ελληνικού σινεμά που βρίσκουν μια θέση σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου. Ο Γιάννης Σμαραγδής είχε ξαναβρεθεί στο Τορόντο με τον «El Greco» και τώρα επιστρέφει με μια ελληνορωσική υπερπαραγωγή που σκιαγραφεί τα έργα και τις ημέρες του Ιωάννη Βαρβάκη.

Στον επώνυμο ρόλο ο Γερμανός ηθοποιός, γνωστός από το ρόλο του στην ταινία «Οι ζωές των άλλων» Σεμπάστιαν Κοχ, ενώ το καστ περιλαμβάνει ακόμη την Κατρίν Ντενέβ, τον Τζον Κλιζ, τον Λάκη Λαζόπουλο αλλά και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Όσο για τον Λυγίζο, καταφέρνει με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του να βρεθεί σε ένα διεθνούς βεληνεκούς φεστιβάλ -η ταινία είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές και μια ειδική μνεία και στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι-, κάνοντας το δικό του «χειροποίητο» είδος σινεμά. Με πρωταγωνιστή τον νεαρό Γιάννη Παπαδόπουλο, ο σκηνοθέτης «περιγράφει» τη ζωή ενός 22χρονου στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Άφραγκος, άνεργος, άστεγος, ο ήρωας του Λυγίζου δεν έχει τίποτα στον κόσμο εκτός από ένα καναρίνι. Τουλάχιστον ως λαός μπορούμε να κολακευόμαστε πως εξάγουμε σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα