Έλληνες μεταναστεύουν στην Αλβανία για δουλειά

Οι περισσότεροι Έλληνες που πήραν το δρόμο για την Αλβανία, έχουν κάποιο γνωστό Αλβανό μετανάστη, ο οποίος διέμενε στην Ελλάδα και θα τον βοηθήσει να βρει εργασία στη γείτονα χώρα, αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής».

«Περνάω αρκετά συχνά στην Αλβανία και αναλαμβάνω μικρές εργολαβίες σε οικοδομές. Συναντάω όλο και περισσότερους συμπατριώτες μας, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όχι μόνο από

την Ηπειρο, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλία και αλλού, οι οποίοι δουλεύουν πια στην Αλβανία», λέει στην εφημερίδα ένας Έλληνας τεχνίτης από τη Θεσπρωτία. «Τα μεροκάματα στην Αλβανία βέβαια είναι πολύ μικρά. Ο εργάτης στην οικοδομή παίρνει 7-10 ευρώ την ημέρα, ενώ ο τεχνίτης 15 ευρώ. Δύσκολα θα φθάσει στα 20 ευρώ. Ωστόσο και η ζωή στη γειτονική χώρα είναι πολύ πιο φτηνή από την Ελλάδα. Καταλαβαίνεις ότι αυτοί που πηγαίνουν για δουλειά στην Αλβανία είναι πολύ απελπισμένοι», συμπληρώνει ο ίδιος. «Είναι διαφορετικό εάν πάρεις κάποια μικρή εργολαβία, εκεί μπορεί να έχεις σημαντικό όφελος, ειδικά όταν στην από δω πλευρά των συνόρων δεν κουνιέται φύλλο. Τις προάλλες είχαμε περάσει στην Αλβανία και φτιάξαμε τα μπάνια, βάλαμε πλακάκια κ.λπ. σε μια οικοδομή. Άλλος συνάδελφος ανέλαβε τις γυψοσανίδες. Δεν ήταν πολλά τα λεφτά, αλλά από ολότελα…» καταλήγει.

Ένας άλλος Έλληνας από τα Ιωάννινα εξομολογείται στην εφημερίδα πως «ορισμένες ελληνικές εταιρείες ή και αλβανικές ζητούν εξειδικευμένους Έλληνες εργαζόμενους, όπως μηχανοτεχνίτες, για δουλειά στην Αλβανία. Πρόκειται για εντατική εργασία, με μικρή αμοιβή για την ειδικότητα και την απασχόληση. Μιλάμε για 10 ώρες εργασία την ημέρα, με τέσσερα ρεπό τον μήνα, δηλαδή δύο Σαββατοκύριακα. Αυτά τα δύο Σαββατοκύριακα ο εργαζόμενος έρχεται στην Ελλάδα, βλέπει την οικογένειά του και επιστρέφει πάλι πίσω. Δεν είναι καλά, αλλά είναι κάτι, όταν εδώ δεν βρίσκεις τίποτα».

Το φαινόμενο αναζήτησης εργασίας από Έλληνες στην Αλβανία δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις, καταρχήν λόγω των μικρών μεροκάματων, αλλά και επειδή στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν και πολλές δουλειές. Ωστόσο, τώρα πια βρίσκεις συμπατριώτες μας που εργάζονται στην Αλβανία και δεν είναι υπάλληλοι ή στελέχη, που ακολούθησαν ελληνικές εταιρείες στα Τίρανα ή αλλού. Πιο διευρυμένο ήταν το φαινόμενο το καλοκαίρι, σε τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στον νότο της Αλβανίας, όπου τα μεροκάματα ήταν μεγαλύτερα. Μάλιστα για εξειδικευμένη εργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, κυμαίνονταν από 30 – 40 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα