Ελλάδα με αξιολόγηση «ΑΑΑ» βλέπει η Alpha Bank

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P σε «Β-» με σταθερές προοπτικές αποτελεί την καλύτερη και σαφέστερη ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνουν, πάντως ότι «η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η μόνη διέξοδος που εξασφαλίζει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και την πρόσβαση στις αγορές

από το 2015 εφόσον έχει αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τότε η αξιοπιστία των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα».

Ζητούν από το Δημόσιο να βάλει φρένο στο δανεισμό μέσω έντοκων γραμματίων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγική: «Εάν τηρείται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής, όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου καλύπτονται πλήρως από την χρηματοδοτική βοήθεια. Ως εκ τούτου, οιαδήποτε χρήση έντοκων γραμματίων του δημοσίου, pari passu, θα στερεί πόρους από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και, σε τελική ανάλυση, από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, θέτουν θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι ο δίκαιος καταμερισμός του κόστους προσαρμογής τα επόμενα δύο δύσκολα χρόνια θα είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Θεωρούν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα