Ελεύθερους πολιτικούς κρατούμενους αφήνει το Ιράν

Η φυλακισμένη ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερη, όπως ανέφερε σήμερα ο σύζυγός της στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η Σοτουντέχ εξέτιε ποινή κάθειρξης έξι ετών μετά τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριο του 2010 και την καταδίκη της για διασπορά προπαγάνδας και συνομωσία με στόχο να πληγεί η ασφάλεια του κράτους.

Ο σύζυγός της Ρεζά Χαντάν έγραψε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook «Η

Νασρίν επέστρεψε (…) της είπαν “είσαι ελεύθερη”».

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την απελευθέρωσή της.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να άρει κάποιους από τους πολιτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς που ισχύουν στη χώρα και οι υποστηρικτές του έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Πέρυσι, η Σοτουντέχ είχε κάνει απεργία πείνας επί σχεδόν 50 ημέρες για να διαμαρτυρηθεί γιατί οι αρχές δεν επέτρεψαν στη μικρότερη κόρη της να ταξιδέψει εκτός Ιράν.

Μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με το BBC, είναι και ο μεταρρυθμιστής πολιτικός Μοχσέν Αμινζαντέχ.

Σημειώνεται ότι χθες οι δυο μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter είναι ευρέως προσβάσιμα στο Ιράν για τους χρήστες από τη Δευτέρα για πρώτη φορά από το 2009, όταν οι δυο αυτές διαδικτυακές υπηρεσίες είχαν μπλοκαριστεί εν μέσω των διαδηλώσεων εναντίον του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα αναφορές που προκύπτουν από το εσωτερικό της χώρας.

Την είδηση μετέδωσαν δημοσιογράφοι στην Τεχεράνη που συνεργάζονται με τους New York Times και την Washington Post αναφέροντας στο Twitter ότι μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από τη Δευτέρα.

Η νέα ηγεσία του μετριοπαθούς κληρικού προέδρου Χασάν Ροχανί ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ιράν τον περασμένο μήνα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, από εκείνη την σκληρή του προκατόχου του.

Επίσης χθες το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ηγετών του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί «δια της διπλωματικής οδού».

Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον κ. Ροχανί για την εκλογή του στις 14 Ιουνίου και εκείνος τον ευχαρίστησε επισημαίνοντας «ορισμένα σημεία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων διευκρινίζοντας ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση του ιρανού προέδρου με αμερικανούς ή βρετανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα