«Ελευθερώνουν» το YouΤube και «φυλακίζουν» το Twitter

Φυλακή για προσβολή του Ισλάμ στο Twitter

Ένας Τούρκος δάσκαλος καταδικάστηκε την Πέμπτη σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα που κρίθηκαν προσβλητικά για το ισλάμ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ.

Το δικαστήριο της πόλης Μους έκρινε ότι ορισμένα από τα μηνύματα του Ερτάν Π., που έγραφε στο Twitter με το ψευδώνυμο @allah, αντίκεινται στον ποινικό κώδικα με βάση τον οποίο

συνιστά ποινικό αδίκημα «η δυσφήμιση των θρησκευτικών αξιών». Το πλήρες ονοματεπώνυμο του κατηγορούμενου, ο οποίος έγραφε υποδυόμενος τον. . . Θεό, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μεταξύ άλλων, συκοφαντικά κρίθηκαν μηνύματα όπως «στην παρούσα διανοητική μου κατάσταση, δεν θα είχα δημιουργήσει το μικρό δαχτυλάκι των ανθρώπων» και «εδώ είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος, γιατί δεν υπάρχει αστυνομία».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έγραφε αυτός τα μηνύματα γιατί κάποιος χάκερ είχε μπει στον λογαριασμό του, όμως το δικαστήριο δεν πείστηκε από το επιχείρημα αυτό. Μετά την καταδίκη του, ο δάσκαλος άσκησε έφεση στην απόφαση.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter. Η απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο ήρθη δύο εβδομάδες αργότερα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Άρση αποκλεισμού του YouTube

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε την Πέμπτη την άρση του αποκλεισμού πρόσβασης για τον ιστότοπο YouTube που είχε επιβάλει η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από δύο μήνες, με το σκεπτικό ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Στις 27 Μαρτίου οι τουρκικές αρχές μπλοκάρισαν το YouTube για λόγους «εθνικής ασφάλειας», μετά την ανάρτηση στον ιστότοπο αυτό μιας παράνομα ηχογραφημένης συνάντησης υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων με θέμα τον πόλεμο στη Συρία.

Η εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου απευθύνεται στην αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB) η οποία ήταν αρμόδια για την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Πολλοί χρήστες του YouTube είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απαγόρευσης και είχαν δικαιωθεί, όμως η κυβέρνηση δεν ήρε το μπλοκάρισμα.

Ο Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης επειδή ορισμένοι χρήστες αναρτούσαν σε αυτούς πληροφορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει συκοφαντικές, για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς. Οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης δέχτηκαν σφοδρή κριτική, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα