Εκλογικές... ετοιμασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

07:20 7/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν... πείστηκε από τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη πως δε θα γίνουν εκλογές εντός του 2014 και ετοιμάζεται για... όλα τα ενδεχόμενα.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να έχει στα χέρια του το τελικό προσχέδιο του «κυβερνητικού προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ

στις 20 Αυγούστου, ενώ χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή, δεν έκρυψε την εκτίμησή του πως ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. «Η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος του βίου της», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχθές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, περιοδεύοντας στην Κέρκυρα, προειδοποίησε ότι οι φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Με αφορμή τη διευθέτηση του χρέους

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο βασικούς λόγους να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει και θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές: ο πρώτος αφορά την ασκούμενη πολιτική. Κατά την Κουμουνδούρου, οι μαζικές αντιδράσεις συμπολιτευόμενων βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα περισσότερα από 600 προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα να δρομολογηθούν ως το Σεπτέμβριο, θα δημιουργήσουν ένα εύφλεκτο πολιτικό κοκτέιλ.

Ο δέυτερος λόγος αφορά την «μεγάλη εικόνα», δηλαδή τις διαθέσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας. Στην Κουμουνδούρου προφανώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τελειώσει όντως φέτος το Μνημόνιο και να μην υπάρξει τρίτο -δηλαδή να μην δανειοδοτηθεί εκ νέου η Ελλάδα. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν βγήκε ακόμη από το τούνελ», ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον διεργασίες και δημοσιεύματα (όπως το προχθεσινό στο Reuters) που αποκαλύπτουν πως η διευθέτηση του χρέους θα είναι... σταδιακή και θα συνοδεύεται με 6ετές πρόγραμμα με όρους και προαπαιτούμενα. Επί τη βάσει αυτών των πληροφοριών, στον επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το «6ετές πρόγραμμα» θα έχει σκληρούς όρους και θα επέχει θέση νέου Μνημονίου. Και προβλέπουν ότι ένα ακόμη Μνημόνιο -όπως κι αν ονομαστεί- δε θα το αντέξει η παρούσα κυβέρνηση...

Keywords
Τυχαία Θέματα