Πυρ ομαδόν στη Βουλή για την ΕΡΤ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η Δημοκρατία δεν λειτουργεί, έχει μετατραπεί σε κοινοβουλευτική δικτατορία», σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και διευκρίνισε: «Δεν μπορεί να μιλάμε για λειτουργία της Βουλής όταν η κυβέρνηση κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ακυρώνουν και καταργούν τη Βουλή, διαμορφώνουν

τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία δεν ανατρέπονται. Όταν έρθει η Πράξη, μετά το καλοκαίρι, ίσως και τον Οκτώβρη θα έχουν δημιουυργηθεί τετελεσμένα τα οποία δεν θα ακυρώνονται».

Σύσκεψη των αρχηγών ζητεί το ΠΑΣΟΚ

«Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αν θέλετε να μείνει αρραγής η ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας», προειδοποίησε πριν από λίγο την κυβέρνηση Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σε εξαιρετικά έντονο ύφος κατηγόρησε τον Σίμο Κεδίκογλου γιατί ενώ δεν έκανε τίποτε εδώ και ένα χρόνο για να νοικοκυρέψει την ΕΡΤ, επέλεξε νύχτα να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είπε, θυμίζοντας τα εμπόδια στα οποία προσέκρουσε το ΠΑΣΟΚ όταν ζητούσε από την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση και να τρέξει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα προβλήματα με το αντιρατσιστικό.

«Είμαστε σε διαδικασία κατάθεσης δικής μας πρότασης νόμου. Είχαμε σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση έπρεπε να το έχει δει. Εκείνο που λέω λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των αρχηγών, αντέτεινε η Εύη Χριστοφιλοπούλου σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παίζουν κρυφτούλι.

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ

Η τοποθέτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου αξιοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ που μέσω του Ν. Μαριά είπαν ότι η κυβέρνηση εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ τότε έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Γι΄ αυτά υπάρχουν διαδικασίες. Η δεδηλωμένη τίθεται με βάση το Σύνταγμα είτε με δημόσια δήλωση του αρχηγού που στηρίζει είτε στο κοινοβούλιο, απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευαγ. Μεϊμαράκης.

Αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας τότε θα πρέπει να τη συζητήσουμε, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες είπε πως η κ. Χριστοφιλοπούλου μπορεί να το διευκρινίσει.

«Έβαλα ζήτημα ουσίας και συνεννόησης. Έθεσα την αντίθεσή μας και την πρόθεσή μας να μην ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ζητήσει συνάντηση των αρχηγών. Έχουμε ζητήσει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Αυτά είπα. Βεβαίως ψηφίσαμε νόμο για να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και να δεχόμαστε πραξικοπήματα. Να γίνει τώρα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ζήτησα», απάντησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η τελευταία αναφορά της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ ήταν και απάντηση σε σχόλιο του Μάκη Βορίδη για τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να ξεχνούν πως έχουν ψηφίσει νόμο στη Βουλή για τις απολύσεις και αν συνεχιστεί η εκκρεμότητα τότε η χώρα θα επιστρέψει και πάλι στην οδό της αναξιοπιστίας από την οποία με κόπο και θυσίες του λαού βγήκε.

Στη διαπίστωση ότι δεν υφίσταται δεδηλωμένη επέμειναν οι ΑΝΕΛ αν και αναγνώρισαν ότι η δεύτερη δήλωση της κ. Χριστοφιλοπούλου δεν ήταν ακριβώς στο ύφος της πρώτης της παρέμβασης. Αν δεν έρθει εδώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος να το ξεκαθαρίσει, εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη.

«Η Βουλή πρέπει να στείλει μήνυμα ότι η Δημοκρατία λειτουργεί και δεν κάνουν κουμάντο όσοι έχουν ακραίες απόψεις», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευαγ. Μεϊμαράκης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία όμως απερρίφθη, καθώς δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών.

«Την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση θα την κάνει ο λαός», δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε την πρωτοβουλία.

Χαμηλοί τόνοι από τη ΔΗΜΑΡ

Σε χαμηλότερους τόνους ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ ενημέρωσε ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε ξεκαθαρίσει πριν από την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την κατηγορηματική του άρνηση και για το περιεχόμενο της και για τη διαφαινόμενη διαδικασία.

«Η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε με Πρόταση Νόμου να αρθούν οι συνέπειες της ΠΝΠ και ιδίως η υπουργική απόφαση. Ζητάμε να επιτευχθεί αυτό που η κυβέρνηση δεν έκανε. Να τοποθετηθεί αυθεντικά στη Βουλή για το θέμα», είπε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν αρνείται πως είναι αναγκαία η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά πρέπει να γίνει ενώ η δημόσια τηλεόραση λειτουργεί και δεν είναι δυνατό να στερήσουμε από πολίτες και ομογένεια τον πολιτικό πλουραλισμό που μόνο η δημόσια τηλεόραση μπορεί να εξασφαλίσει».

Είπε επίσης ότι η χθεσινή διαχείριση ανασύρει συλλογικές μνήμες για κακές εποχές που έζησε η χώρα.

Η Κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη σίγουρα έξω στον λαό, είπε ο Χρ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θέλει «δημόσια εθνική τηλεόραση προς όφελος του έθνους και όχι προς οφέλους του εθνομηδενισμού και μαρξιστικής προπαγάνδας».

Η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία, είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και κατήγγειλε το δόγμα νόμος και τάξη που βρίσκεται σε εξέλιξη και το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Η τοποθέτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου αξιοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ που
μέσω του Ν. Μαριά είπαν ότι η κυβέρνηση εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει
στήριξη από το ΠΑΣΟΚ τότε έχει χάσει τη δεδηλωμένη.

Γι΄ αυτά υπάρχουν διαδικασίες. Η δεδηλωμένη τίθεται με βάση το
Σύνταγμα είτε με δημόσια δήλωση του αρχηγού που στηρίζει είτε στο
κοινοβούλιο, απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης. Αν
κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας τότε θα πρέπει να τη συζητήσουμε, είπε ο
πρόεδρος της Βουλής και για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες είπε
πως η κ. Χριστοφιλοπούλου μπορεί να το διευκρινίσει.

«Έβαλα ζήτημα ουσίας και συνεννόησης. Έθεσα την αντίθεσή μας και την
πρόθεσή μας να μην ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο
Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ζητήσει συνάντηση των αρχηγών. Έχουμε ζητήσει
επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Αυτά είπα. Βεβαίως
ψηφίσαμε νόμο για να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα αλλά αυτό δεν
σημαίνει ότι θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και να
δεχόμαστε πραξικοπήματα. Να γίνει τώρα η συνάντηση των πολιτικών
αρχηγών. Αυτό ζήτησα», απάντησε η Ε. Χριστοφιλοπούλου. Η τελευταία
αναφορά της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ ήταν και απάντηση σε σχόλιο του Μάκη
Βορίδη για τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει
να ξεχνούν πως έχουν ψηφίσει νόμο στη Βουλή για τις απολύσεις και αν
συνεχιστεί η εκκρεμότητα τότε η χώρα θα επιστρέψει και πάλι στην οδό
της αναξιοπιστίας από την οποία με κόπο και θυσίες του λαού βγήκε.

Στη διαπίστωση ότι δεν υφίσταται δεδηλωμένη επέμειναν οι ΑΝΕΛ αν και
αναγνώρισαν ότι η δεύτερη δήλωση της κ. Χριστοφιλοπούλου δεν ήταν
ακριβώς στο ύφος της πρώτης της παρέμβασης. Αν δεν έρθει εδώ ο
Βαγγέλης Βενιζέλος να το ξεκαθαρίσει, εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση
δεν έχει τη δεδηλωμένη.

«Η Βουλή πρέπει να στείλει μήνυμα ότι η Δημοκρατία λειτουργεί και δεν
κάνουν κουμάντο όσοι έχουν ακραίες απόψεις», απάντησε ο πρόεδρος της
Βουλής Ε. Μεϊμαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα