Εκλογές ΗΠΑ: Η Νεβάδα των αντιθέσεων

«Τα μέσα ενημέρωσης ρίχνουν τους Ρεπουμπλικάνους στα λιοντάρια. Γι’ αυτό θα χάσουμε τις εκλογές», δήλωσε η Κάτι, μια ηλικιωμένη Βουλγάρα μετανάστρια στις ΗΠΑ καθώς έβγαινε από εκλογικό τμήμα στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, μία από τις πολιτείες-κλειδιά στις προεδρικές εκλογές που γίνονται σήμερα στις ΗΠΑ. Ωστόσο άλλοι Αμερικανοί που ψήφισαν

στο ίδιο εκλογικό τμήμα στο δημοτικό σχολείο Ντόρις Φρεντς Ελεμένταρι Σκουλ σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης στο Λας Βέγκας βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα.

«Μου αρέσει ο Ομπάμα, είναι ο πρώτος πρόεδρος που αισθάνομαι ότι με βοήθησε προσωπικά», δήλωσε η Ντανίκα, μια 25χρονη μαύρη. «Πήρα διαζύγιο και τα έχασα όλα, αλλά μπόρεσα να κρατήσω την υγειονομική μου περίθαλψη και να επιστρέψω στα θρανία χάρη στους νόμους που πέρασε». Αυτού του είδους ο ενθουσιασμός των ψηφοφόρων θα βοηθήσει κάποιον από τους δύο υποψηφίους, είτε τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είτε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, να εξασφαλίσει τους έξι εκλέκτορες της πολιτείας αυτής.

Η παραδοσιακά ρεπουμπλικανική αυτή πολιτεία, στην οποία ωστόσο επικράτησε εύκολα ο Δημοκρατικός Ομπάμα το 2008 λόγω της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από την φρικτή κατάσταση της οικονομίας και λόγω της εισροής εκατομμυρίων Λατίνων, Αφροαμερικανών και Ασιατών -δημογραφικών ομάδων που ψηφίζουν παραδοσιακά Δημοκρατικούς.

Ωστόσο ενώ πολλοί Αφροαμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες σήμερα, δεν ψήφισαν όλοι Ομπάμα: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ψηφίζω και ψήφισα Ρόμνεϊ», δήλωσε η 19χρονη Μέρι. «Πιστεύω ότι θα περιορίσει τις δαπάνες και θα κάνει τους ανθρώπους να δουλεύουν για να ζήσουν παρά να τους προσφέρονται όλα». Παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ρόμνεϊ να ξαναγίνει ρεπουμπλικανική η Νεβάδα είναι το ποσοστό της ανεργίας που έχει η πολιτεία –το υψηλότερο σε όλη τη χώρα–και ο μεγάλος αριθμός των πολιτών της που είναι και αυτοί μορμόνοι, όπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο ο Ομπάμα τις τελευταίες εβδομάδες προηγείται σταθερά στην πολιτεία αυτή καθώς βελτιώνονται με αργό ρυθμό οι ειδήσεις που έρχονται από τον τομέα της οικονομίας. Επίσης μολονότι ο ενθουσιασμός των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δεν μπορεί να φτάσει στα υψηλά επίπεδα του 2008, πολλοί εξακολουθούν να είναι ενθουσιασμένοι με τον πρόεδρό τους.

«Αυτό θα πάει απευθείας στο Facebook», δήλωσε η Λατίσα Μουρ την ώρα που η φίλη της την έπαιρνε φωτογραφία έξω από εκλογικό τμήμα της Νεβάδα. «Ψήφισα τον Μπαράκ Ομπάμα, είμαι μαύρη και είμαι υπερήφανη», τόνισε. Από την άλλη πλευρά, ο Μαρκ, ένας άλλος ψηφοφόρος, δήλωσε ότι ψήφισε Ρόμνεϊ επειδή είχε ψηφίσει τον Ομπάμα στις προηγούμενες εκλογές και απογοητεύτηκε. «Δεν θέλω άλλα τέσσερα χρόνια όπως αυτά», δήλωσε ο συνταξιούχος. «Ο Ομπάμα δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο αυτών των ανόητων στο Κογκρέσο και τη Γερουσία, οι οποίοι τα έκαναν μαντάρα».

Η Λούσι, μητέρα τριών παιδιών, είπε ότι ψηφίζει Ομπάμα επειδή ο πρόεδρος χρειάζεται «άλλη μια τετραετία για να τελειώσει αυτό που άρχισε», όσον αφορά την μεταρρύθμιση του

Keywords
Τυχαία Θέματα