Εφυγε από το Χονγκ Κονγκ ο Σνόουντεν

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία, αναχώρησε σήμερα με πτήση της Aeroflot για τη Μόσχα και ο τελικός προορισμός του μπορεί να είναι ο Ισημερινός ή η Ισλανδία, σύμφωνα με την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning

Post.

Ο Σνόουντεν είχε φθάσει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου προερχόμενος από τη Χαβάη και έκτοτε έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την South China Morning Post, ο Σνόουντεν επιβιβάσθηκε στο αεροπλάνο στις 10:55 (τοπική ώρα, 05:55 ώρα Ελλάδας). Πρόκειται να προσγειωθεί στις 17:15 (ώρα Μόσχας, 16:15 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, πριν συνεχίσει για τον τελικό προορισμό του.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήωλσε σήεμρα ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σνόουντεν ούτε ποια είναι τα σχέδιά του.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα εξοργίσει τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες είχαν ζητήσει από το Χονγκ Κονγκ να τον στείλει πίσω στην πατρίδα του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διατυπώσει νωρίτερα ένα αίτημα προς την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για το ζήτημα ενός προσωρινού εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Σνόουντεν», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί ειδική διοικητική περιφέρεια της Κίνας.

«Εφόσον τα έγγραφα που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις νομικές απαιτήσεις βάσει της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες … Καθώς η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ικανοποιήσει το αίτημα για προσωρινή σύλληψη, δεν υπάρχει νομική βάση για να εμποδιστεί ο κ. Σνόουντεν να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ».

Με τη βοήθεια του Wikileaks- Συνοδεύεται από διπλωμάτες

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα σήμερα από το Χονγκ Κονγκ, συνοδεύεται από «διπλωμάτες», ανακοίνωσε ο ιστότοπος Wikileaks, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητά τους, ούτε τον τελικό προορισμό του Αμερικανού, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν ταξιδεύει «με προορισμό μια δημοκρατική χώρα μέσω μιας ασφαλούς οδού, για να βρει άσυλο. Συνοδεύεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους του Wikileaks», αναφέρει ο ιστότοπος αυτός τον οποίο ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Wikileaks πρόσθεσε ότι «ο Σνόουντεν ζήτησε τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του» μετά το αίτημα των ΗΠΑ προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για την έκδοσή του.

Η ομάδα των νομικών συμβούλων του Wikileaks και εγώ ενδιαφερόμαστε για την εγγύηση των δικαιωμάτων του κ. Σνόουντεν και για τη προστασία του», δήλωσε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν επικεφαλής της ομάδας των νομικών συμβούλων του Wikileaks και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ.

To Wikileaks τόνισε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στο ρωσικό εναέριο χώρο», ενώ το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot ότι έχει εκδοθεί εισιτήριο στο όνομα του ‘Εντουαρντ Σνόουντεν για την πτήση Μόσχα-Κούβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο Σνόουντεν θα μεταβεί από την Αβάνα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

«Ενας επιβάτης με το όνομα αυτό αναμένεται σήμερα στη Μόσχα με την πτήση SU213 από το Χονγκ Κονγκ και αύριο, 24 Ιουνίου, θα ταξιδέψει με την πτήση SU150 για την Αβάνα. Την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει από την Αβάνα για το Καράκας με τοπική πτήση», τόνισε η πηγή την οποία επικαλέσθηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα