Εδραιώνει την παρουσία του στην Κριμαία ο ρωσικός στρατός

15:08 3/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, κατήγγειλαν τη Δευτέρα Ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης φτάσει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας

έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης Σουχόι SU-27, το οποίο απέτρεψε οποιαδήποτε «προκλητική δράση» στη διάρκεια δύο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Προγραμματίζεται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπαρόζο.

«Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) και πολύ σύντομα οι ηγέτες των κρατών θα συναντηθούν επίσης για να υπάρξει μια κοινή απάντηση», πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο δεν έδωσε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύνοδο, όμως αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς έχει γίνει λόγος για την Πέμπτη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανάλαβε «τις σοβαρές ανησυχίες» της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία «η οποία δεν βελτιώνεται». «Είναι σημαντικό να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

«Εξακολουθούμε να επιθυμούμε να προσφέρουμε στην Ουκρανία πολιτική σύνδεση και οικονομική ενσωμάτωση» μέσω των συμφωνιών σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη Νοεμβρίου.

Συστάσεις για διάλογο από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τη Ρωσία να αποφεύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία και αντίθετα να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές στο Κίεβο, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Ζητώ από τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση και αντίθετα να συνομιλήσει εποικοδομητικά και με ειρηνικά μέσα με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπαν.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής του Γιαν Έλιασον, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο, «θα μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στις ουκρανικές αρχές».

Μέρκελ: Δεν είναι αργά για λύση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πιστεύει ότι δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Δύσης όσον αφορά τη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η Μέρκελ έχει προτείνει στον Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ακόμη δεν αργά να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά με πολιτικά μέσα», επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει «από τη λογική της μετακίνησης στρατευμάτων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση και τα γεγονότα στην Κριμαία από τη γερμανική κυβέρνηση και τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτες και πρόσθεσε ότι η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση.

«Η χρήση της διπλωματίας για την επίλυση κρίσεων δεν είναι αδυναμία. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην πέσουμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα την ουκρανική κρίση.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε την αποστολή μιας ομάδας εξακρίβωσης των γεγονότων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία ως μια πρώτη απάντηση.

Κατάληψη από φιλορώσους στο Ντόνετσκ

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται σε ένα κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

Στο ενδεκαώροφο κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία, και όχι η ουκρανική, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διαδηλωτές που κρατούν ρωσικές σημαίες να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από αυτό.

Συμφωνούν Ρωσία Κίνα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας διαπίστωσαν τη συμφωνία των απόψεών τους για την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία τους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σεργκέι Λαβρόφ και Ουάνγκ Γι υπογράμμισαν την «ευρεία συμφωνία των απόψεων της Ρωσίας και της Κίνας για την κατάσταση εντός και γύρω από την χώρα αυτή. Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές επαφές τους για το θέμα αυτό», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνει τη Δευτέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα και αύριο αρχίζει διαβουλεύσεις. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε διευκρινίσεις και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι νέες ουκρανικές αρχές δηλώνουν ότι η χώρα χρειάζεται οικονομική βοήθεια 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσεχή διετία, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση.

Παράλληλα η Βρετανία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την πιθανότητα το Κρεμλίνο να στείλει και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα πληρώσει τις συνέπειες των ενεργειών της εκτός κι αν αλλάξει τακτική.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στο BBC ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα στον αιώνα που διανύουμε.

Στη Βαρσοβία ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας που εξετάζει την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «η Μόσχα θα υποστεί σοβαρές συνέπειες» για την επέμβασή της στην ουκρανική Κριμαία.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ζητούν την «άμεση» αποστολή στην Ουκρανία παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την ειδική συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στη Βιένη.

Την ίδια ώρα στη Γενεύη, ο ασκών χρέη προέδρου του ΟΑΣΕ, πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ, δήλωσε ότι επιθυμεί την αποστολή μιας επιτροπής στην Ουκρανία ώστε να διενεργήσει έρευνα για τα περιστατικά που διαδραματίστηκαν στη χώρα αυτή.

Η Τουρκία «παρακολουθεί από κοντά» την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε τουρκική κυβερνητική πηγή. Η Άγκυρα ανησυχεί κυρίως για την τύχη της μειονότητας των τουρκόφωνων Τατάρων στην αυτόνομη επαρχία της Κριμαίας όπου η Ρωσία έχει στείλει ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με την Τουρκία, το 12% των κατοίκων της Κριμαίας είναι τουρκόφωνοι Τάταροι, σουνίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, όπως η πλειοψηφία των Τούρκων.

Απειλεί με αυξήσεις στο αέριο η Gazprom

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στο Κίεβο μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους.

«Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική. Η Ουκρανία πληρώνει αλλά όχι όπως θα θέλαμε (…) Εξακολουθούμε να εξετάζουμε αν θα παρατείνουμε τις συμφωνημένες τιμές στο επόμενο τετράμηνο του έτους», δήλωσε ο Αντρέι Κρουγκλόφ επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Gazprom.

Ο Κρουγκλόφ πρόσθεσε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά.

Ψυχραιμία συνέστησε ο Βενιζέλος

Ψυχραιμία και ρεαλιστικές λύσεις συνέστησε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και παραγωγικοί για να ξεπεράσουμε την κατάσταση, πάντα εις το όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αναμένουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή θέση, η οποία παράλληλα θα είναι και υλοποιήσιμη», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα