Εμπάργκο της Κίνας στους τρεις μεγάλους της Ευρώπης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Lloyd΄s η αποκαλούμενη συνεργασία P3, η οποία σχεδιάζεται τον τελευταίο χρόνο έλαβε την έγκριση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, όσο και της αντίστοιχης αμερικανικής αρχής αλλά προσέκρουσε στα κινεζικά συμφέροντα , που κατά μια έννοια ελέγχουν την παγκόσμια ναυτιλία.

Όπως αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, το συγκεκριμένο σχέδιο που υπεβλήθη προς έγκριση στερείται νομικών λόγων και δεν καταφέρνει να αποδείξει πως η προτεινομένη συγκέντρωση δυνάμεων

θα φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα στον ανταγωνισμό της αγοράς ή σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.

Έτσι το Πεκίνο απαγορεύει τη συγκέντρωση δυνάμεων και κεφαλαίων σε αυτό το επίπεδο επικαλούμενο τον αντιμονοπωλιακό νόμο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου η εν λόγω συμφωνία θα περιορίσει τον ανταγωνισμό στις πιο «πολυσύχναστες» διαδρομές Ευρώπης και Ασίας.

Το εμπάργκο της Κίνας προκάλεσε την έκπληξη των εκπροσώπων των τριών ευρωπαϊκών εταιρειών κοντέινερς. «Η απόφαση έρχεται ως έκπληξη για μας, βέβαια, καθώς οι εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να αντιμετωπίσει όλες τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk Νίλς Άντερσεν.

Τον περασμένο Ιούνιο η Maersk με τους δυο εμπορικούς της συμμάχους είχε συμφωνήσει στην εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, ώστε να μειωθούν τα κόστη στις υπερατλαντικές και υπερειρηνικές διαδρομές.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα