ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ… ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Οι συναντήσεις με Βενιζέλο (18:00) και Κουβέλη (ενδέχεται να προγραμματισθεί ακόμη και απόψε) φαίνεται να χωρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου. Αισιοδοξία στη Ν.Δ. για λύση εντός των επόμενων ωρών.

Το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και, κατά δεύτερο λόγο, η στελέχωσή της αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις που θα έχει ο εντολοδόχος

Αντώνης Σαμαράς με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Στο επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες καθώς τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης αποδέχονται τις βασικές προτεραιότητες, δηλαδή την παραμονή στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου, καθώς είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι «ειδικού σκοπού» αλλά αντιθέτως πλήρους ατζέντας και μακράς διάρκειας (στελέχη όλων των κομμάτων θέτουν ως ελάχιστο όριο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014). Το πολιτικό πλαίσιο δεν είναι απλό καθώς στις προτεραιότητες Σαμαρά περιλαμβάνονται προτάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, όπως επί παραδείγματι η θέση του για κατάργηση του νόμου Ραγκούση τον οποίο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και στήριξε και ο κ. Κουβέλης. Θα επιμείνει ο κ. Σαμαράς; Θα αποδεχθεί ο κ. Βενιζέλος, ειδικά εν μέσω της σοβούσας κρίσης με τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του Γ. Παπανδρέου; Μένει να αποδειχθεί.

Στο επιτελείο Σαμαρά αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκτιμούν ωστόσο όσο ο κ. Κουβέλης θα προσέλθει με παραγωγική διάθεση και, πάντως, δεν θα επιμείνει να θέσει θέμα προσώπου Πρωθυπουργού όπως επεσήμανε σε πρωινή συνέντευξή του στο Real. Αν, πάντως, επιμείνει πληροφορίες φέρουν τον κ. Βενιζέλο να ακολουθεί, δυσκολεύοντας περαιτέρω τη συμφωνία.

Δεύτερο βήμα, μετά τη συμφωνία επί του πλαισίου θα είναι η σύνθεση του νέου σχήματος, η οποία θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση εμπλοκής των δύο άλλων κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε συμμετοχή και άρα επιμερισμό της ευθύνης και στα άλλα κόμματα, πληροφορίες δε τον έφεραν να σκέφεται ακόμη και το ενδεχόμενο να προτείνει θέσεις αντιπροέδρων στους Βενιζέλο – Κουβέλη. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν αυτοί θα αποδεχθούν. Κρίσιμο στοιχείο, επίσης, είναι αν θα θελήσουν να διαθέσουν στελέχη του, κι αν ναι αν θα πρόκειται για πρωτοκλασάτα ή για τεχνοκράτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα