Δύο στα δύο, ο Φίλιππος

Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, που δεν δίστασε να παρατηρήσει ενώπιον όλων το «παράδοξο» που συμβαίνει στην Ελλάδα να έχει για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο αποπληθωρισμό που ναι μεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, αλλά υπονομεύει τη δυναμική του χρέους, παρότι πετυχαίνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο γενικό ισοζύγιο. Υποστήριξε λοιπόν ότι αν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συνεχίσει να στηρίζεται στον αποπληθωρισμό, η δυναμική του χρέους θα χειροτερέψει.

Για να το αποφύγουμε

αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει μικρότερο πληθωρισμό του μέσου όρου της ευρωζώνης, κάτι που δυσχεραίνεται από την επιλογή της ΕΚΤ να κρατά τον πληθωρισμό κοντά στο 1%, πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που ορίζεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Έχει διατυπωθεί η άποψη, ότι οι χώρες με πλεόνασμα θα πρέπει να έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από τον παρόντα, για να βοηθήσουν τις χώρες με ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους χωρίς να υπονομεύεται η προσπάθειά τους για μείωση του χρέους. Συμφωνείτε με την πρόταση αυτή;», ρώτησε.

Επανήλθε, δε, λίγο αργότερα για να συνεχίσει την κριτική, τονίζοντας ότι «κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης, διαπιστώνουν ότι η ενιαία νομισματική πολιτική μπορεί και να μην είναι ενιαία»… «Είναι, δηλαδή, πιθανό σε συνθήκες κρίσης να έχουμε νομισματική πολιτική δύο ή και τριών ταχυτήτων. Έτσι, η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τα χαμηλά επιτόκια, καθόλου δε βοηθά τις χώρες σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, όπου οι επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια της τάξης του 8-10% όταν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται με επιτόκια 4-6%», συνέχισε, τονίζοντας ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για άντληση ρευστότητας και έτσι δεν μπορούν να χορηγούν πιστώσεις για να βοηθήσουν την ανάπτυξη.«Επειδή, τελευταία, γίνεται πολύ συζήτηση για μια ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, μπορείτε να μας πείτε με βάση την διεθνή εμπειρία, πόσο εφικτό είναι αυτό το ενδεχόμενο για χώρες που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα;», ρώτησε.
Δύο στα δύο…

Keywords
Τυχαία Θέματα