Δοκιμάζουν το botox ως θεραπεία για το άσθμα

Αυστραλοί επιστήμονες, στη προσπάθεια τους να βρουν το φάρμακο που θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα του άσθματος, χρησιμοποίησαν το μπότοξ ως πιθανή θεραπεία.Η προσπάθεια τους είχε ως κεντρικό άξονα την διαδικασία έγχυσης μπότοξ απ’ ευθείας στις φωνητικές χορδές πασχόντων από άσθμα, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν τους βοηθά να αναπνεύσουν καλύτερα.

Η μελέτη αυτή, που είναι η πρώτη του είδους, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Respirology» και διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Monash, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Μπάρντιν, καθηγητή Αναπνευστικής Ιατρικής και διευθυντή του Τμήματος

Αναπνευστικής Ιατρικής & Ιατρικής Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου.

Οι 11 εθελοντές που συμμετείχαν έπασχαν από σοβαρό άσθμα με δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, η οποία είχε ως συνέπεια να κάνει σπασμούς ο λάρυγγας τους και να παρεμποδίζεται η διέλευση του αέρα.Οι επιστήμονες του Monash χρησιμοποίησαν βρογχοσκόπιο για να βλέπουν το εσωτερικό της αναπνευστικής οδού των εθελοντών και να κάνουν έγχυση μικρής ποσότητας αλλαντοτοξίνης (σ.σ. είναι η δραστική ουσία του μπότοξ) σε ένα συγκεκριμένο σημείο των φωνητικών χορδών τους.

Σε άλλους ασθενείς χρειάσθηκαν μία ή δύο εγχύσεις και σε άλλους έγιναν πολύ περισσότερες (έως 24) σε διάστημα πολλών μηνών έως ότου χαλαρώσουν αρκετά οι μύες του λάρυγγα, ώστε να βελτιωθεί η διέλευση του αέρα προς τους πνεύμονες.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος τους ένα μήνα έπειτα από τις εγχύσεις, ενώ αξονικές τομογραφίες πριν και μετά τις εγχύσεις κατέδειξαν βελτίωση και στο μέγεθος των αεραγωγών τους.

Συνολικά, η δράση του φαρμάκου διήρκεσε επί δύο έως τρεις μήνες, κατά τον δρα Μπάρντιν.Ωστόσο μία από τις παρενέργειές του ήταν ότι οι ασθενείς μιλούσαν πιο απαλά απ’ ότι συνήθως. Κανένας ασθενής δεν παρουσίασε δυσκολίες στην κατάποση έπειτα από την αγωγή.

«Η όλη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια και δεν ξέρουμε για ποιους ακριβώς ασθενείς είναι κατάλληλη», τόνισε ο δρ Μπάρντιν. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο ανώτερο τμήμα της αεροφόρου οδού και εκδηλώνουν εξαιρετικά σοβαρά συμπτώματα»πρόσθεσε ο δρ, Μπαρντιν

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι τοπικές εγχύσεις αλλαντοτοξίνης μπορεί να αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για το ανθεκτικό άσθμα που σχετίζεται με μη φυσιολογική κινητικότητα των φωνητικών χορδών». Μερικοί ασθενείς μας χρειάσθηκαν μία ή δύο εγχύσεις, βελτιώθηκαν σημαντικά και δεν χρειάσθηκαν πρόσθετες εγχύσεις, ενώ άλλοι χρειάσθηκαν περισσότερες. Σε γενικές γραμμές, όμως, βελτιώθηκαν διότι δεν είχαν πια εξίσου σοβαρή δύσπνοια όπως κατά το παρελθόν».

Ο δρ Μπάρντιν πρόσθεσε πως τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά και πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη μελέτη, πριν αρχίσει η ευρύτερη εφαρμογή της μεθόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα