Διώξτε το στρες με μαθήματα αυτοάμυνας

11:31 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Το matrix24.gr βρέθηκε στη σχολή DAS Streetfighting όπου διδάσκει ο έμπειρος Γιάννης Λαιμοδέτης και συνομίλησε μαζί του καθώς και με τους μαθητές.

Ο κύριος Λαιμοδέτης, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες, είναι από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσει για την αυτοάμυνα, μια μέθοδο που ξεχώρισε ο ίδιος από νωρίς. Συνδυάζοντας παραδοσιακές και μοντέρνες πολεμικές τέχνες, έφτιαξε τη δική του μέθοδο, το das street fighting

που περιλαμβάνει τακτικές βασισμένες στη σύγχρονη αυτοάμυνα, όπως διδάσκεται παγκοσμίως.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι μόνο ο φόβος που γεννά η εγκληματικότητα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και η ανάγκη για (αυτο)προστασία, οι λόγοι που οδηγούν πολλούς ενήλικες να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα. Η αυτοάμυνα, όπως εξηγεί ο κ. Λαιμοδέτης, είναι ένα δημιουργικό χόμπι, μια καλή γυμναστική που διώχνει το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, και αυτός είναι ο λόγος που την προτιμά η πλειοψηφία των μαθητών. «Κάνεις γυμναστική χωρίς να το καταλαβαίνεις και χωρίς να κουράζεσαι όπως όταν τρέχεις σε διαδρόμους» λέει η 25χρονη Μαρία και συμπληρώνει πως βοηθά και στην κοινωνικοποίηση. Ο 37χρονος Γιάννης, κάνει αυτοάμυνα για γυμναστική και για τα οφέλη που του προσφέρει όπως ευεξία και ελαστικότητα.

Ο κ. Λαιμοδέτης, πάντως, θεωρεί, πως η αύξηση της εγκληματικότητας είναι και εν μέρει κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «αν κρατάμε ένα σφυρί θα βλέπουμε παντού καρφιά γύρω μας. Δεν υπάρχουν παντού γύρω μας εγκληματίες. Πιο πολλές φορές κινδυνεύουμε ψάχνοντας να βρούμε εγκληματίες» και συμπληρώνει ότι η αυτοάμυνα «θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα μέσο που να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, να διώχνει τους φόβους και να τους κάνει πιο φιλικούς και με μεγαλύτερη κατανόηση».

Η 25χρονη Μαρία, πάντως, επέλεξε να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή, κυρίως για να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Θα εφάρμοζε όμως την τεχνική αυτοάμυνας, μόνο σε δύσκολες περίπτωση που απειλούνταν η ζωή της ή σε ακραίες περιπτώσεις όπως βιασμός. Θεωρεί ότι πρέπει να «συνεργαστείς» με τον επιτιθέμενο για να αποφύγεις την όποια εμπλοκή. «Καλύτερα να χάσεις 50 ή 100 ευρώ ή ένα κινητό παρά τη ζωή σου» επισημαίνει. Η 23χρονη συνονόματη, όμως, θα εφάρμοζε οπωσδήποτε την αυτοάμυνα σε ενδεχόμενη εμπλοκή, γιατί το θεωρεί δίκαιο να αντιδράσει. Ο 37χρονος Γιάννης δε θα εφάρμοζε την αυτοάμυνα για να εντυπωσιάσει, παρά μόνο αν κινδύνευε η ζωή του ίδιου ή κάποιου συγγενούς του.

Οι γυναίκες, δεν μειονεκτούν σε σχέση με τους άντρες, στην αυτοάμυνα, λόγω σωματικής διάπλασης. «Οι γυναίκες είναι πολύ πιο εύκολο να εμπεδώσουν την έννοια αυτοάμυνα και να μην την μπερδεύουν με τη συναινετική συμπλοκή» εξηγεί ο κ. Λαιμοδέτης. «Οι τακτικές που μαθαίνουμε είναι πολύ απλές, δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη» συμπληρώνει. «Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο έτσι που υπάρχουν σημεία ευάλωτα, ασχέτως της σωματικής διάπλασης και μέσα από τις τεχνικές μαθαίνεις να προστατεύεις αυτά τα σημεία» λέει η Μαρία. Μετράει, επίσης, πολύ και ο ψυχολογικός παράγοντας. «Αν δείξεις ότι δεν είσαι θύμα και ότι είσαι ήρεμος τα καταφέρνεις σίγουρα καλύτερα από το να φοβηθείς και να πανικοβληθείς» λέει η συνονόματη της.

Η αυτοάμυνα δε συνιστά βία, το αντίθετο. «Δεν υπάρχει πρόθεση. Αν χτυπήσουμε κάποιον στο κεφάλι με μια γροθιά για να προστατευτούμε, επειδή μας στραγγαλίζει, δεν είναι βία αυτό. Βία είναι αυτό που κάνει αυτός».

Στην περίπτωση της λεκτικής βίας τι γίνεται; «Έχει να κάνει με τον κωδικό των χρωμάτων, δηλαδή να καταλαβαίνεις ο αντίπαλος σου σε ποια κατάσταση είναι. Αν πετάνε οι φλέβες και σφίγγει τις γροθιές του εκείνη την ώρα, όπως κάνουν τα ζώα, μπορείς να καταλάβεις ότι είναι έτοιμος για επίθεση. Τότε εφαρμόζεις μιας μέτριας κατάσταση άμυνας, ώστε να μην τον προκαλέσεις να σου επιτεθεί» λέει ο Γιάννης. «Αν κάποιος μας επιτεθεί λεκτικά, το καλύτερο είναι να απαντήσουμε λεκτικά, προσπαθώντας να αποκλιμακώσουμε την ένταση» εξηγεί ο κ. Λαιμοδέτης, τονίζοντας πως η βία δεν είναι λύση και πως καλύτερα να φύγουμε ή να κάνουμε μήνυση για εξύβριση. Από ‘κει και πέρα, όπως λέει, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει πώς θα αντιδράσει.

Σημαντικό είναι το θύμα να μην κάνει σπασμωδικές κινήσεις και να φοβίσει το δράστη και όσο πιο προπονημένος είναι κάποιος, τόσο θα το καταφέρει αυτό. Αυτοάμυνα δε χρησιμοποιούμε όταν ο δράστης κρατάει μαχαίρι ή πιστόλι και το καλύτερο είναι η άμεση απόδραση.

Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει κάνει γυμναστική για να μάθει αυτοάμυνα και δεκτοί γίνονται μόνο ενήλικες. Το ελάχιστο διάστημα εκπαίδευσης είναι ένας χρόνος και γίνονται συνήθως 2-3 προπονήσεις τη βδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα