Δίνει τη σκυτάλη ο Στουρνάρας

08:34 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου και αφού πέρασε από χίλια κύματα, δεχόμενος πότε τις επιθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου πότε των νεοδημοκρατών που επίμονα υπενθύμιζαν τις «σημιτικές» του πολιτικές καταβολές, ο Γιάννης Στουρνάρας ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.

«Ο κύκλος έκλεισε» αναγνώρισε χθες στο Bloomberg,

παραπέμποντας στον Πρωθυπουργό ο οποίος και θα κρίνει τελικά αν θα τον διατηρήσει ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι, ωστόσο, σαφές πώς και ο Αντώνης Σαμαράς, που βρήκε, απροσδόκητα για πολλούς, στο πρόσωπο του Στουρνάρα έναν καλό συνεργάτη, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε «αλλαγή σελίδας».

Το κλείσιμο του κύκλου των μνημονίων, έστω με τη σημερινή τους μορφή, η έξοδος στις αγορές αλλά και οι πολιτικές αναγκαιότητες οδηγούν αναπόδραστα στην αλλαγή της ηγετικής ομάδας στο οικονομικό επιτελείο. Θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς το Υπουργείο, ορίζοντας τον κ. Σταύρο Παπασταύρου ως αναπληρωτή και ουσιαστικά ως κεντρικό χειριστή των οικονομικών θεμάτων; Η' θα αναλάβει ο, δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά εκ των βασικών πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης απευθείας το φορτίο; Απάντηση, προς στιγμήν, δεν υπάρχει, όπως άλλωστε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να καταλήξει, τελικά, σε κάποια άλλη επιλογή.

Ως προς τον Υπουργό Οικονομικών, με χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης και με ακροατήριο τους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης ευχαρίστησε, δημοσίως, τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη που του παρείχε, θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση. Ισχυρό, ενδεχομένως δε και βέβαιο, παραμένει το σενάριο να διαδεχτεί τον κ. Γ. Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο δεν έχει κλείσει και ο δρόμος της... μετανάστευσης. Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι και – πιο δύσκολο - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον φέρουν διάφορες πληροφορίες, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει τον τελικό λόγο.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρείται βέβαιον ότι θα δώσει το παρών στο Eurogroup του Μαΐου, όταν και τυπικά θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ πολύ κοντά σε εκείνη την ημερομηνία θα υλοποιηθεί και το σχέδιο εξόδου της χώρας στις αγορές. Προλαβαίνει να προβεί σε ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς στις λίγες ημέρες που θα του απομένουν μέχρις την Α' Κυριακή των εκλογών, στις 18 Μαΐου; Ή αντιθέτως θα κρατήσει το «χαρτί» των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα για μετά τις εκλογές, ανάλογα και με την πίεση που θα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ; Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός φλέρταρε, κατ' άλλους είχε καταλήξει, στην ιδέα του ανασχηματισμού πριν τις κάλπες, πηγές του Μαξίμου διέψευδαν το σενάριο. Αλλά πάλι, ελλείψει υποτίμησης, οι ανασχηματισμοί είναι από τα λίγα που δεν προαναγγέλλονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα