Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προανήγγειλε ο Τσίπρας

15:56 2/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως τις επόμενες ώρες θα επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης –δηλαδή του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων- αλλά και με τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΔΕΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από το Αμύνταιο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Φλώρινα και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή.

Τι λέει το Σύνταγμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, η οποία προβλέπει τα εξής: «Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής». Μ’ άλλα λόγια, για να «περάσει» η πρόταση για δημοψήφισμα, θα πρέπει να υπογράψουν την πρόταση 120 βουλευτές και στη συνέχεια να την ψηφίσουν 180.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι θα είναι «επίτευγμα» να συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές, υπό την έννοια ότι στη συνέχεια, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές «θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη της ψήφου τους», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο Αμύνταιο, επισήμανε πως «μόνο ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μία τέτοια απόφαση», εννοώντας ότι η πώληση ή μη της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας ως δημόσιου αγαθού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να περάσει από τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Πρωτοβουλία με… μέλλον

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι πέραν της προτεραιότητας και της σημασίας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και μία πρώτη προσπάθεια για να συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου η αντιπολίτευση να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Συν τοις άλλοις, όταν η πρωτοβουλία εκδηλωθεί, θα ξεκαθαρίσει και το θολό τοπίο των ανεξάρτητων βουλευτών, αφού θα φανεί ποιοι εξ αυτών κινούνται σε «φιλοκυβερνητική» κατεύθυνση και ποιοι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα