Δημοψήφισμα αποφάσισε το Κοινοβούλιο της Κριμαίας

Την ώρα που η κατάσταση στην Ουκρανία -και κυρίως στην χερσόνησο της Κριμαίας- παραμένει …πολεμική και ο έκπτωτος Γιανουκόβιτς βρήκε άσυλο στη Μόσχα, ιστοσελίδα των «Epoch Times», που επικαλείται οικονομικούς αναλυτές, επισημαίνει ότι, περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία, θα επιφέρει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η κατάσταση στη Ουκρανία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, τη στιγμή που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου

της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Ειρηνική επίλυση

Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη.

«Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ανατόλι Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους.

Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, υψώνοντας τη ρωσική σημαία προτού αποχωρήσουν.

«Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε ο Μοχίλιοφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα όταν οι άνδρες κατέλαβαν τα κτίρια αυτά.

«Έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι φίλα προσκείμενη στη νέα ηγεσία στο Κίεβο, κάλεσε επίσης τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά δημοσίως.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο εναντίον οποιασδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

«Απευθύνομαι προς τη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας: όλοι οι στρατιωτικοί οφείλουν να παραμείνουν στη ζώνη που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Κάθε κίνηση ένοπλης στρατιωτικής μονάδας θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος ενώπιον του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση του Κιέβου κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επέμβασης στη χώρα και την ώρα που στην Κριμαία σημειώνονται ταραχές.

Το χρονικό

Από προχθές Τρίτη φιλορωσικά διακείμενοι εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού ξεκίνησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ, καλώντας τους τοπικούς βουλευτές να μην αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία του Κιέβου και να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992, σύμφωνα με το οποίο η Δημοκρατία έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος (κάτι που απ” ό,τι φαίνεται θα γίνει πραγματικότητα), ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Απέναντι στη φιλορωσική διαδήλωση έχουν συγκεντρωθεί ομάδες Ουκρανών και κυρίως Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε να απομακρυνθούν από τη χερσόνησο, από την οποία είχαν εξοριστεί από το καθεστώς Ι. Στάλιν.

ΗΠΑ, Ρωσία παίρνουν θέσεις

Κι ενώ η κατάσταση τόσο στην Κριμαία όσο και στην Ουκρανία παραμένει έκρυθμη ΗΠΑ και Ρωσία επιδίδονται σε ένα διπλωματικό σκάκι γεωστρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα