Δημιούργησαν νεφρό από βλαστοκύτταρα

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ προχώρησαν σε αυτή την καινοτομία, αφού κατάφεραν πρώτα να δημιουργήσουν ένα «οργανοειδές», δηλαδή έναν μικροσκοπικό νεφρό μήκους μερικών χιλιοστών, που όμως λειτουργούσε πλήρως.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology», είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα ανθρώπινο όργανο απευθείας από βλαστοκύτταρα, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η καινοτομία θα τους βοηθήσει να μειώσουν στο μέλλον την ανάγκη για μοσχεύματα.

Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα

«Daily Telegraph» ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Brandon Wainwright, η διαδικασία για την ανάπτυξη του νεφρού «έμοιαζε με μια επιστημονική προσέγγιση στη μαγειρική». Κι αυτό γιατί οι επιστήμονες εξέτασαν μεθοδικά ποια γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται κατά την ανάπτυξη των νεφρών και στη συνέχεια μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα σε εμβρυϊκά, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να «οργανωθούν» από μόνα τους και να σχηματίσουν σύνθετες ανθρώπινες δομές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με αυτή την καινοτομία θα βελτιωθεί σημαντικά ο έλεγχος των νέων φαρμάκων που αναπτύσσονται για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα