Δίμηνο-«ναρκοπέδιο» για την κυβέρνηση

Η κεντρική γραμμή, που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι κυβερνητικοί εταίροι και η οποία αποτυπώνεται στην προγραμματική συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας είναι «όχι σε νέα οριζόντια μέτρα, παρά μόνο διαρθρωτικές αλλαγές.

Ωστόσο τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι ενθαρρυντικά και ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από

την οποία επιχείρησε ο πρωθυπουργός να αποσπάσει μία δήλωση στήριξης κατά τη σύντομη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, τον παρέπεμψε στους επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής.

Τις ελπίδες της κυβέρνησης για χαλάρωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έναρξη της συζήτησης περί απομείωσης του ελληνικού χρέους, ήλθε να διαλύσει η δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Όλι Ρεν, ότι, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει.

Εξάλλου οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι, δεν θα διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση για το δημόσιο χρέος μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου με τον πρόεδρο της Κομισιόν να διαμηνύει, μάλιστα, πως ένα νέο «κούρεμα» θα τρομάξει τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, που το Μαξίμου διαρρέει την ενόχλησή του απέναντι στους δανειστές «που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για χαλάρωση του προγράμματος με την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος», οι δανειστές απορρίπτουν τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης και παραπέμπουν στα αμείλικτα οικονομικά στοιχεία.

Η τρόικα έρχεται στις 4 Νοεμβρίου και το κλίμα στην Αθήνα δεν είναι καθόλου καλό, αφενός γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι, δεν θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, αφετέρου όλοι οι οικονομικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τα θεωρούν δεδομένα.
Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, που όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν τους τελευταίους δύο μήνες του 2013 να συμβούν πολλά. Από την αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο της οδού Νίκης, καθώς έχει τεθεί στο στόχαστρο των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα αντιδημοφιλή μέτρα που συζητά με τους εκπροσώπους των πιστωτών, μέχρι και τις πρόωρες εκλογές πριν την ελληνική προεδρία της ΕΕ, που κατά πολλούς θα έλυναν τον «γόρδιο δεσμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα