Δικαστές σε ρόλο διαδηλωτή

Πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους δικαστές και τους εισαγγελείς, οι οποίοι σε καθημερινή βάση ανεβαίνουν στις έδρες να δικάζουν τις υποθέσεις των πολιτών που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Συνήθως στον προαύλιο χώρο της Ευελπίδων είθισται να συγκεντρώνονται διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων που συμπαρίστανται όταν εκδικάζονται υποθέσεις συναδέλφων τους. Τώρα, οι ρόλοι αλλάζουν. Στην πλευρά του διαμαρτυρομένου βρίσκονται οι δικαστές, οι οποίοι αναζητούν συμπαράσταση από τους μάρτυρες και τους πάσης φύσεως διαδίκους που σήμερα θα έχουν το λόγο

τους να βρεθούν στα δικαστήρια.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικαστικών λειτουργών – θέαμα ασυνήθιστο κατά γενική ομολογία στα δικαστικά χρονικά – πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που φέρνει το νέο Μνημόνιο για τους δικαστικούς λειτουργούς. Απόφαση που αποτελεί πάτημα γερό για τους λειτουργούς της Θέμιδας, που είναι θέμα ημερών να αρχίσουν να προσφεύγουν στο Μισθοδικείο αναζητώντας εκείνοι αυτή τη φορά το δίκιο που επικαλούνται ότι έχουν στηριζόμενοι στο Σύνταγμα που ορίζει το ισότιμο και ισόκυρο της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Βασικό επιχείρημα των δικαστών απέναντι στο νέο καθεστώς που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων μέτρων είναι εκτός από την ελληνική νομολογία και το ίδιο το Σύνταγμα ότι :

«Σε χώρες που έχουν επιβληθεί μέτρα λιτότητας ,οι μισθοί δικαστών είτε δεν έχουν μειωθεί ,όπως Γαλλία ,Ισπανία ,Βέλγιο, Ουγγαρία, είτε έχουν μειωθεί σε λογικά ποσοστά ,όπως στην Πορτογαλία . Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του ακαθάριστου εθνικού μισθού σε σχέση με αυτόν των δικαστών», όπως λένε. και προσθέτουν μάλιστα ότι σε ορισμένες χώρες «ενισχύονται οι μισθοί και ο θεσμικός ρόλος των δικαστών ,ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά δια του δικαστικού συστήματος» Για του λόγου το αληθές επικαλούνται χώρες όπως Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία,Εσθονία, Γεωργία ,Ρουμανία και Σλοβακία.

Keywords
Τυχαία Θέματα