Διεργασίες στο παρασκήνιο και Γερμανικές αντιδράσεις για τα λιμάνια

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταρτιστεί και να δημοσιοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έδωσε σαφείς εντολές για την επίσπευση των διαδικασιών για την πώληση όλου του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε τελικά στην επιλογή της πώλησης των μετοχών, αντί της τμηματικής παραχώρησης εργασιών του ΟΛΠ σε ιδιώτες, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που είχε, τόσο από στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας και των λιμένων, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, αν ολοκληρωθεί η πώληση, τότε ο επενδυτής θα αναλάβει και το μάνατζμεντ του ΟΛΠ, όχι μόνο στα κοντέηνερ, αλλά και στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Οργανισμού σε κρουαζιέρα, ακτοπλοία, car terminal κλπ.

Έτσι, ο Μ. Βαρβιτσιώτης καλείται τώρα να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της πώλησης και εικάζεται ότι η προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού αναμένεται να γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να αρχίσει τον Νοέμβριο ή το πολύ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Φαβορί για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου εμφανίζεται η κινεζική εταιρεία Cosco, η οποία ήδη συμφώνησε να ξεκινήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 230 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Cosco διαχειρίζεται τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του δεύτερου και του τρίτου προβλήτα του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας.

Πάντως, δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες στον διαγωνισμό του ΟΛΠ, δεδομένου ότι η εταιρεία MSC του ιταλοελβετού Τζιανλουίτζι Απόντε διακινεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια πάνω από το 50% των κοντέηνερ που φορτώνονται και εκφορτώνονται στο λιμάνι του Πειραιά. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον των Γερμανών, που μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επέκριναν την προοπτική της αποκλειστικής διαχείρισης του ΟΛΠ από την κινεζική εταιρεία.

Στο παρασκήνιο τώρα, γίνονται διάφορες συζητήσεις για το πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού και διάφοροι παράγοντες προσεγγίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον προτρέπουν να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Λιμένων Ελλάδας, σε πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της ζητεί να επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας εποπτικής ανεξάρτητης αρχής λιμένων, όπως προβλέπεται από την σχετική οδηγία.

Τέλος, αξίζει να μνημονευθεί η ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου που ζήτησε να ενταχθεί τα λιμάνια της Λέσβου στο Αττικό Λιμενικό Σύστημα μαζί με τον Πειραιά, το Λαύριο και την Ραφήνα. Το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο Ν. 4150/2013. Βέβαια, στην περίπτωση που πωληθεί ο ΟΛΠ, η κυβέρνηση είτε πρέπει να αναθεωρήσει τις προηγούμενες αποφάσεις της για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, είτε να εντάξει τον νέο επενδυτή του ΟΛΠ και αυτόν στον ενιαίο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα