Διατεθειμένος να σχηματίσει κυβέρνηση με τους αντάρτες ο Μποζιζέ

Την απόφαση αυτήν έλαβε ο Πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όταν πληροφορήθηκε ότι οι αντάρτες της οργάνωσης Seleka πλησίασαν την πρωτεύουσα, Μπαγκουί, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων.Νωρίτερα σήμερα οι αντάρτες της Seleka ανακοίνωσαν ότι είναι στα σχέδιά τους η κατάληψη της πρωτεύουσας, ενώ χθες κατέλαβαν την περιφερειακή πρωτεύουσα Σιμπούτς.

Ωστόσο, ο συνασπισμός των ανταρτών Seleka κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των Seleka Έρικ Μάσι στον τηλεοπτικό σταθμό France 24 οι αντάρτες θα

συνεδριάσουν, για να αποφασίσουν, ενώ δεν παραλείπουν να εξετάσουν και τις εγγυήσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Φρανσουά Μποζιζέ. «Ξέρω πως ο σκοπός των Seleka σήμερα δεν είναι να εισέλθουν σε μία κυβέρνηση αλλά να επιτρέψουν στο λαό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα προς την ανάπτυξη και την αυτοεκπλήρωση», σημείωσε ο Έρικ Μάσι.

Πριν υποχωρήσει ο Μποζιζέ…

«Αναμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Μποζιζέ και τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, Τόμας Γιαγί Μπόνι, προτού λάβουμε την οριστική μας απόφαση», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των ανταρτών Νέλσον Ντζαντέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει: «Μπορεί να προελάσουμε στην Μπαγκουί απόψε ή αύριο το πρωί».

Στην σημερινή συνάντηση των Μποζιζέ και Μπόνι το αντικείμενο είναι η ειρήνευση στην χώρα, καθώς η εξέγερση των ανταρτών Seleka, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες, απειλεί την δεκάχρονη διακυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ στην πρώην γαλλική αποικία.

Σήμερα, πάντως, 180 Γάλλοι στρατιώτες επιστρατεύθηκαν ως ειρηνευτική δύναμη στην χώρα, ύστερα από αίτημα της Οικονομικής Κοινότητας των Κεντροαφρικανικών Κρατών. Ήδη στην χώρα βρίσκεται ειρηνευτική δύναμη 500 στρατιωτών.

Δείτε επίσης: Απειλούν με κατάληψη της πρωτεύουσας οι αντάρτες

Keywords
Τυχαία Θέματα