Διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο

Το διάταγμα αναφέρει ότι οι αποφάσεις του Προέδρου Μούρσι δεν μπορούν να ανακληθούν από οποιαδήποτε αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανεκδίκαση υποθέσεων ατόμων που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι επικριτές του Προέδρου Μούρσι έχουν καταγγείλει την κίνηση ως ένα «πραξικόπημα

κατά της νομιμότητας».

Σε κοινή συνέντευξη τύπου χθες, ο επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων Σάμεχ Ασούρ και οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μωχάμετ Ελ Μπαραντέι και Αμρ Μουσά, κατηγόρησαν τον κ. Μούρσι για ουσιαστική κατάργηση της κυβέρνησης και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και κάλεσαν όλους του Αιγύπτιους σε διαμαρτυρία σε όλες τις πλατείες της Αιγύπτου για σήμερα Παρασκευή.

Ο κ. Μπαραντέι, κάτοχος Νόμπελ ειρήνης, έγραψε, στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι ο Πρόεδρος Μούρσι αυτοδιορίστηκε νέος Φαραώ της Αιγύπτου καταφέρνοντας ένα καίριο χτύπημα στην επανάσταση, που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ο Πρόεδρος Μούρσι και οι υποστηρικτές, όμως, δηλώνουν ότι η απόφαση αυτή θα προστατεύσει την επανάσταση της Αιγύπτου και ότι το διάταγμα στοχεύει στη κάθαρση των κρατικών θεσμών και την καταστροφή των υποδομών του παλαιού καθεστώτος.

Χθες βράδυ χιλιάδες οπαδοί του Προέδρου Μούρσι γιόρτασαν, την υπογραφή του διατάγματος, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου.

Σε εφαρμογή του διατάγματος, και σαν πρώτη και συμβολική πράξη, ο Πρόεδρος Μούρσι απέλυσε τον εισαγγελέα Αμπντέλ Μαχμούτ Μαγκουίντ και διέταξε την επανάληψη της δίκης των ατόμων που κατηγορούνται για επιθέσεις σε διαδηλωτές στην εξέγερση του 2011. Μια τέτοια κίνηση ίσως να οδηγήσει και στην επανάληψη της δίκης του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο εισαγγελέας Αμπντέλ Μαχμούτ Μαγκουίντ είναι αυτός που αθώωσε τους αξιωματικούς, που κατηγορούνται για επιθέσεις κατά διαδηλωτών, με συνέπεια την εκδήλωση βίαιων συγκρούσεων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου τον Οκτώβριο του 2011.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τη δίωξη όσων κατηγορούνται για τον θάνατο διαδηλωτών.

Με το διάταγμα, επίσης, δίνεται δίμηνη παράταση στη συντακτική συνέλευση για τον καταρτισμό του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου, που θα αντικαταστήσει αυτό του ανατραπέντος Μουμπάρακ.

Μόλις ολοκληρωθεί, αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα κι αν εγκριθεί οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο σε δύο μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα