Δεν χειρουργούσαν τα παιδιά γιατί …διαφωνούσαν

10:59 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση στέλνει στον πειθαρχικό έλεγχο τους γιατρούς της Μονάδας, ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη στη Βουλή από τον (πρώην) υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Το πόρισμα της συμπληρωματικής ΕΔΕ, που είχε διαταχθεί τον περασμένο Ιούλιο έφτασε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία των αρμοδίων. Η υπόθεση πάντως «σέρνεται» στο υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 16 μήνες. Εκτός από την ΕΔΕ που ανατέθηκε

στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Παίδων, ζητήθηκε και η συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών από το Ιπποκράτειο και το ΚΑΤ. Όλο αυτό το διάστημα οι μικροί ασθενείς του «Αγία Σοφία» υποβάλλονται στις αναγκαίες επεμβάσεις από το Τμήμα Συγγενών Καρδιοπαθειών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ωνασείου, έχουν νοσηλευθεί συνολικά 39 παιδιά από τα οποία το 90% είναι ανασφάλιστα.

Το συμπληρωματικό πόρισμα καταδεικνύει σοβαρή δυσλειτουργία της Μονάδας σε επιστημονικό αλλά και διοικητικό επίπεδο μέσα από την «αναπαράσταση» του περιστατικού με τον μικρό ασθενή που ναρκώθηκε αλλά ουδέποτε χειρουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο «Αγία Σοφία» λόγω «σύγκρουσης» των γιατρών. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι δύο χειρουργοί της Μονάδας αντί να βρίσκονται ως όφειλαν στο χειρουργείο για να συνδράμουν το έργο του διευθυντή στην επέμβαση του παιδιού, απουσίαζαν αδικαιολογήτως. Ο ένας φέρεται να δηλώνει εκ των υστέρων «ασθένεια» και ο άλλος «ρεπό», ωστόσο κανείς από τους δυο δεν είχε ενημερώσει τον επικεφαλής της Μονάδας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και οι δυο εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα χειρουργείου.

Το πόρισμα αναδεικνύει ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τη διακίνηση κάποιων περιστατικών στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία» από το «Αγλαϊα Κυριακού». Διαπιστώνεται μια «περίεργη» κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια υποχρεούται να συγκαλέσει Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η ποινή για τους γιατρούς. Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΕ είναι η διαθεσιμότητα και η υπόθεση στη συνέχεια πρέπει να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα