Δεν αναγνωρίζει (ακριβό) αντικαρκινικό φάρμακο της Novartis η Ινδία

12:23 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος είχε αρχίσει μια δικαστική διαμάχη πριν από επτά χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει την πατέντα μίας νέας εκδοχής του ισχυρού φαρμάκου του, του Glivec, κατά της λευχαιμίας, με το επιχείρημα ότι ο νέος τύπος του φαρμάκου έχει βελτιωθεί σημαντικά και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ανανεωμένη σύνθεση του Glivec δεν πληροί τα κριτήρια καινοτομίας ή δημιουργικότητας που απαιτούνται από το νόμο.

Οι παγκόσμιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί που παρακολουθούσαν στενά την υπόθεση εκτιμούν ότι η προστασία

πατεντών φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της έρευνας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Η Ινδία αποτελεί πλέον πλούσια αγορά για τους μεγάλους ομίλους. Η φαρμακευτική αγορά σε αυτή την αναδυόμενη οικονομία με πληθυσμό 1,2 δισεκατομμύριο κατοίκους έχει κύκλο εργασιών που αναμένεται να ανέλθει σε 74 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011. Οι οργανώσεις φοβούνταν ότι η αποδοχή του αιτήματος της Novartis θα στερούσε από τους φτωχούς ασθενείς ένα φτηνό γενόσημο σκεύασμα. Η Novartis είχε καταθέσει το 2006 αίτημα αναγνώρισης της πατέντας για το Glivec, αλλά αυτό είχε απορριφθεί από την ινδική δικαιοσύνη πρωτοδίκως και στη συνέχεια στο εφετείο.

Ο Ανάντ Γκρόβερ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ινδική οργάνωση αρωγής στους καρκινοπαθείς, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση μετά τη δικαστική απόφαση ότι η νέα εκδοχή του Glivec δεν διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη.

Η Novartis είχε απειλήσει να αναστείλει την προμήθεια νέων φαρμάκων στην Ινδία, αν η δικαιοσύνη δεν ικανοποιούσε το αίτημά της. «Αν η τωρινή κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή όλες οι βελτιώσεις ενός πρωτότυπου σκευάσματος δεν μπορούν να προστατευτούν, αυτά τα (νέα) φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν στην Ινδία», σύμφωνα με τον Πολ Χέρλινγκ, αξιωματούχο της Novartis, τον οποίο επικαλείται η Financial Times στο κυριακάτικο φύλλο της.

Το Glivec πωλείται 4.000 δολάρια ανά ασθενή και ανά μήνα, ενώ στην Ινδία η γενόσημη εκδοχή του διατίθεται σε τιμή χαμηλότερη των 73 δολαρίων. Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος της Novartis, θα σηματοδοτούσε ριζική αλλαγή στον τομέα των γενόσημων, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες να πατεντάρουν σκευάσματα και να αποτρέπουν τη διάθεση των φθηνών αντιτύπων, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η Ινδία είναι εδώ και χρόνια προμηθευτής φτηνών γενόσημων φαρμάκων κατά του καρκίνου, της φυματίωσης και του AIDS. Η χώρα δεν αναγνώριζε πατέντες μέχρι το 2005, πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα