Δέκα μέτρα «άμεσης δράσης» από Λοβέρδο, Αηδόνη

Εκτιμώντας πως στο έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης για την πατρίδα μας «όποιος μιλά μόνο για διαρθρωτικές αλλαγές με μακρόχρονη απόδοση, δεν σκέφτεται, ή παραγνωρίζει με βίαιο τρόπο, πως οι πολίτες δεν διαθέτουν χρόνο», οι δύο βουλευτές προτείνουν δράση εδώ και τώρα. Ειδικότερα, στη δέσμη μέτρων που παρουσίασαν περιλαμβάνονται :

* Ο έλεγχος των φυσικών προσώπων ή των εταιρειών βάσει καταγγελιών που προκύπτουν από ανώνυμες επιστολές είτε να απαγορεύεται, είτε να διεξάγεται με απόλυτα διακριτικό τρόπο, ο οποίος να μην παρεμποδίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

* Ο έλεγχος των φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, προκειμένου να ρυθμιστεί η χρηματοδότησή τους.

* Να καταργηθεί η ποινικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων άνω των 5.000 Ευρώ και έως το ποσό των 75.000ευρώ, καθαρό κεφάλαιο, δηλαδή δίχως προσαυξήσεις, και πρόστιμα. Εκτιμούν άλλωστε ότι σε συνθήκες οξύτατης ύφεσης δεν έχει νόημα η πολιτεία να προσποιείται την αυστηρή και την αδέκαστη ενώ δεν ρυθμίζει ακόμα το φορολογικό σύστημα με τρόπο δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό. Ζητούν λοιπόν να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα πρέπει, εκτιμώντας ότι οι διώξεις εναντίον των επιχειρηματιών οδηγούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και σε εμβάθυνση της ύφεσης.

* Να ρυθμιστεί το ζήτημα της οφειλής Φ.Π.Α. για παροχή υπηρεσιών και προμηθειών προς το Δημόσιο, όταν το τελευταίο καθίσταται υπερήμερο ως προς την εξόφληση των υποχρεώσεών του.

* Απαλλαγή ή γενναία ελάφρυνση της φορολογίας ( πχ. με συντελεστή12%) και της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στις νέες επιχειρήσεις, ή στους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια της έναρξης της δραστηριότητάς τους.

* Ρύθμιση του θέματος των εικονικών τιμολογίων, με αφαίρεση των προσαυξήσεων, δηλαδή υποχρέωση πληρωμής της οφειλής Φ.Π.Α. συν το επιβαλλόμενο πρόστιμο. Εκτιμούν άλλωστε πως είναι αδύνατον να καταβληθούν τα περίπου πέντε δις ευρώ που οφείλονται στο δημόσιο από εικονικά τιμολόγια με την επιβολή των προσαυξήσεων, χωρίς αυτές όμως ίσως καταβληθεί τουλάχιστον ένα μέρος τους.

* Σε περίπτωση που ισχύει ότι οι τράπεζες σκέφτονται, ή ήδη επιχειρούν να πουλήσουν τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνειά τους για ακίνητα, ως σύνολα, σε επιχειρήσεις στο 1/3 περίπου της αξίας τους, προτείνουν να προβούν στην ίδια πράξη και με την ίδια τιμή, προσφέροντας στους ίδιους τους δανειολήπτες αυτήν την ευκαιρία, σε πρώτη φάση αν πρόκειται για επιχειρήσεις.

* Να καταργηθούν οι προϋποθέσεις μη οφειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορούν να δανειοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ και το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας και χρηματοδότησης επιτοκίου κατά το 50% του κεφαλαίου κίνησης.

* Κατάργηση του «οικονομικού θανάτου» για τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν δίχως δόλο. Ζητούν μία δεύτερη ευκαιρία στον επιχειρηματία, είτε με τη δυνατότητα του πτωχεύσαντος να εκδίδει, από την επομένη της πτώχευσής του, Τ.Π.Υ (παροχής υπηρεσιών, είτε με την αμετάκλητη διαγραφή του συνόλου των οφειλών του πτωχεύσαντος, να γίνεται σε μια δεκαετία αντί εικοσαετίας, είτε παρέχοντας την ευκαιρία ίδρυσης νέας επιχείρησης στον πτωχεύσαντα, με τη δυνατότητα να παίρνει φορολογική ενημερότητα.

* Να πληρωθούν αμέσως, εντός δεκαπενθημέρου με τη νομιμοποίηση μιας κατ΄εξαίρεση διαδικασίας, τα χρήματα που οφείλει το δημόσιο σε προμηθευτές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα