Δείτε στο Matrix24 το debate για την προεδρία της Κομισιόν

Οι πέντε υποψήφιοι, που συμμετέχουν είναι οι: Ζαν- Κλωντ Γιούνκερ υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γκι Βερχόφσταντ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, η Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν πρέπει να τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους άλλους υποψηφίους , ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική ρωτώντας τους, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες.

Στην πρώτη ερώτηση για την ανεργία ο Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία.

Η λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη . Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, κ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.

Keywords
Τυχαία Θέματα