Δείτε πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις το 2014

Για το δημόσιο ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2007 υπολογίζεται σύνταξη στο 80% των αποδοχών, ποσοστό που φτάνει στο 90% για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ενώ με βάση το νόμο Ρέππα για τα έτη από το 2008 μέχρι το 2013 υπολογίζεται τμήμα σύνταξης 75%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κρυφές διατάξεις των ταμείων βάζουν φρένο στις μειώσεις συντάξεων όταν πέφτουν οι μισθοί.

Στο ΙΚΑ

για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τα έτη που επιθυμεί για τον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και να αποφύγει εκείνα στα οποία ενδεχομένως είχε μικρότερες αποδοχές.

Στο Δημόσιο, η σύνταξη για όσους αποχωρήσουν ως το 2015 δεν υπολογίζεται με βάση το νέο μισθολόγιο αλλά με βάση τις αποδοχές που είχαν οι υπάλληλοι τον Οκτώβριο του 2011,πριν δηλαδή ισχύσει το νέο μισθολόγιο.

Στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τον μισθό που είχε ο εργαζόμενος είτε τον τελευταίο μήνα της εργασίας του, είτε τον τελευταίο χρόνο.

Στον ΟΑΕΕ, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως το τέλος του 2014, ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης για το χρόνο μετά το 2013 θα γίνεται με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών στις περιπτώσεις που από τις καταστατικές διατάξεις θα προκύπτει μεγαλύτερο ποσοστό.

Δείτε αναλυτικά τις συντάξεις

ΙΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα