Δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων για η Συρία

Οι δύο πλευρές θεωρούν ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, με τη Δαμασκό να είναι έτοιμη να υπογράψει τη συνθήκη για τη μή διάδοση των χημικών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών

άρχισαν χθες τις συνομιλίες τους για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αλλά κατεγράφη διάσταση απόψεων επί της διατήρησης από την Ουάσινγκτον της επιλογής χρήσης στρατιωτικής βίας κατά της Δαμασκού.

Ο Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος επιδιώκει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία υπό την ονομασία “Γενεύη 2″, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν σήμερα θα έχει διμερή συνάντηση και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Ωστόσο εκκρεμούν βασικές παράμετροι, όπως οι 30 ημέρες που ζητά η Συρία για να επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών και οι 100 τόνοι χημικών, που φέρεται να έχει

Το καλό κλίμα και τα …αστειάκια

«Η πρόκληση για εμάς εδώ στη Γενεύη είναι να ελέγξουμε την βιωσιμότητα του σχεδίου να θέσουμε το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ υπό διεθνή έλεγχο, να το απομακρύνουμε και να το καταστρέψουμε για πάντα» επεσήμανε ο Τζων Κέρι, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί ν’ αποφευχθεί η αμερικανική επέμβαση.

Ενδεικτικό της θετικής πορείας των συζητήσεων είναι και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο ανδρών.

« Έχασα το τελευταίο μέρος της μετάφρασης. Μπορείτε να με βοηθήσετε, σας παρακαλώ;» είπε ο Τζων Κέρι.

«Ήταν σωστή Τζων. Μην ανησυχείς!» απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θέλεις να πάρω το λόγο σου ως δεδομένο; Είναι πολύ νωρίς ακόμη γι’ αυτό» ήταν η άμεση αντίδραση από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Συρία: Αίτηση προσχώρησης στην Σύμβαση για απαγόρευση χημικών

Ρωσία και Κίνα χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση της Συρίας ότι προσχώρησε στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της Συρίας δείχνει την πρόθεση της Δαμασκού για την επίλυση της κρίσης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να χαιρετίσουμε μία τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Πούτιν στη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης και πρόσθεσε: «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της συριακής κρίσης που επιβεβαιώνει την σοβαρή πρόθεση των σύρων εταίρων μας να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι».

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση από πλευράς του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν αίτημα από τη Συρία για την ένταξή της στη Σύμβαση, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.

Η Συρία ήταν ως σήμερα η μία από τις μόλις επτά χώρες οι οποίες δεν είχαν προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του 1997, η οποία επιτάσσει οι χώρες οι οποίες την έχουν επικυρώσει να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή των χημικών τους οπλοστασίων. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση είναι οι γειτονικές στη Συρία χώρες, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και η Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα