Δανεικά ψάχνει το ελληνικό δημόσιο

08:52 8/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέσω εντόκων εξάμηνων γραμματίων το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να δανειστεί έως και 1,3 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τα ταμειακά διαθέσιμα και την εξόφληση του ομολόγου που ωριμάζει είναι η ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Εκείνη την ημέρα, στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για την έγκριση 4,2 δισ., ποσό που συνιστά το «κομμάτι» της Κομισιόν από την δόση των 6 δισ. του α’ τριμήνου της χρονιάς.

Όλα βεβαίως δείχνουν

ότι η Ελλάδα θα περάσει εύκολα το τεστ και θα λάβει τα συγκεκριμένα χρήματα, καθώς η αξιολόγησή της από την τρόικα είναι θετική, όμως το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε «εγρήγορση» όπως είπε και ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεδομένου ότι γνωρίζει πως στο τέλος της ημέρας εκείνο που μετράει είναι η …εφαρμογή.

Εφόσον λοιπόν πάνε όλα καλά, με την έκδοση των εντόκων γραμματίων και την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 13ης Μαΐου, τότε θα καλυφθεί το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ που αφορά σε ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ωριμάζουν στις 20 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα βεβαίως, στις 31 Μαΐου αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συνιστά το μερίδιο του Ταμείου από την δόση των 6 δισ. ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα