Χρηματιστήριο: Η μεγάλη διχοτόμηση

Από ατμομηχανή της αγοράς σε τελευταίο τροχό της αμάξης έχουν μετατραπεί οι τραπεζικές μετοχές αποτέλεσμα της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης και του κινδύνου ολοκληρωτικής ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου. Έτσι οι μετοχές των τραπεζών όχι μόνο δεν συμμετέχουν στο …πάρτι του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά υποχωρούν ολοένα και χαμηλότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 23% ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης των τραπεζών

καταγράφει απώλειες κατά 21,18%. Το τελευταίο 6μηνο τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 58% ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες βρίσκονται στο φτωχό +16,6%.

Οι συστημικές τράπεζες –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- θα πρέπει να ενισχυθούν με κεφάλαια ύψους 28 δισ. ευρώ ποσό περίπου 10πλάσιο της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους. Μάλιστα το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 30δισ. ευρώ και ήδη η Εθνική προανήγγειλε την πρόθεσή της να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, αν δεν λυθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα οδηγήσει σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών κατά 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί κα κοστίσει ο λογαριασμός εξαιτίας της έκρηξης των επισφαλειών. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άγγιξαν το 24% που σημαίνει ότι δάνεια αξίας 55 δις. ευρώ δεν αποπληρώνονται.

Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες βρίσκονται με αρνητικά ιδία κεφάλαια που σε επίπεδο τράπεζας το νούμερο διαμορφώνεται σε -8,1 δισ. ευρώ ενώ σε επίπεδο ομίλου σε -4,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα το πιθανότερο είναι οι απώλειες να διευρυνθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Το μεγάλο ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται, με τα σημερινά δεδομένα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση την προσέλκυση ιδιωτών στις επερχόμενες αυξήσεις, περιορίζοντας τις ελπίδες των μετόχων των τραπεζών να διασωθούν από την καταστροφή: σε σχέση με τις τιμές προ κρίσης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί σε ποσοστό 97,04%, της Eurobank κατά -96,8%, της Alpha Bank κατά -92,89%, ενώ οι απώλειες της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονται σε 97,31%.

Ακόμα και αν δεν αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ήδη οι τράπεζες χρειάζονται ένα «βουνό» δισεκατομμυρίων: η Εθνική χρειάζεται 9,75 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 7,3 δισ. (πλέον 500 εκατ. που έχει λάβει η ΑΤΕ), η Eurobank 5,84 δισ. και η Alpha Bank 4,57 δισ. Σύνολο 27,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 23,6 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να τα καλύψουν με την έκδοση κοινών μετοχών τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους είναι στα 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν πολλά δισεκατομμύρια νέων μετοχών πλημμυρίζοντας την αγορά με κοινές μετοχές.

Το φάσμα της κρατικοποίησης

Οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της τράπεζας και να έχουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν στο μέλλον την κρατική συμμετοχή ανακτώντας τον πλήρη έλεγχο. Ωστόσο όσες τράπεζες δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν το 10% τότε το σύνολο της αύξησης θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Οι δε μέτοχοι δεν θα έχουν δικαίωμα να αποπληρώσουν το δημόσιο, δηλαδή θα χάσουν οριστικά τον έλεγχο και τις περιουσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα