ΧΩΡΙΣΤΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Αλλάζει η αγορανομική νομοθεσία που ίσχυε από την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι και σήμερα, δηλαδή επί 66 χρόνια, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο έως τις 28 Σεπτεμβρίου, με το σχέδιο να προβλέπει τη μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων και να θωρακίσει… τους καταναλωτές έναντι των επιχειρήσεων.

Από τα 363 άρθρα που εκτείνονταν σε 485 σελίδες της μέχρι σήμερα Αγορανομικής Διάταξης, οι νέοι κανόνες απαρτίζονται από 152 άρθρα σε μόλις

89 σελίδες.

Με τους νέους κανόνες διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή ως προς την αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών, ώστε να είναι σαφές το ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ, για την μονάδα μέτρησης (δηλαδή τιμή ανά κιλό, λίτρο, κλπ.) για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας και την προέλευση του.

Συγκεκριμένα:

1. Γίνεται σαφής διάκριση της ονομαστικής αξίας του ΦΠΑ στις αποδείξεις και τη σήμανση προϊόντων και υπηρεσιών.

2. Οι επιχειρήσεις που πωλούν βιομηχανικά προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης υποχρεωτικά στις πινακίδες θα αναγράφουν την αξία τους προ και μετά επιβολής του ΦΠΑ.

3. Ρυθμίζεται ως μονάδα μέτρησης των προϊόντων ξυλείας που προορίζονται για καύσιμη ύλη ο όγκος αντί του βάρους, προκειμένου να περιοριστούν οι απάτες με το βάρος.

4. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος μιας υπηρεσίας εκτίμησης.

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί τόσο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www. gge.gr), όσο και στην Ανοικτή Διακυβέρνηση (www. opengov. gr/).

Keywords
Τυχαία Θέματα