Χιλιάδες στους δρόμους για τη διεύρυνση εξουσιών του Μόρσι

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μόρσι υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση του επισημαίνοντας ότι δεν είχε στόχο να «λύσει τις διαφορές του» με την αντιπολίτευση, αλλά να διασφαλίσει την εθνική σταθερότητα.

«Οι αποφάσεις που έλαβα (χθες Πέμπτη) έχουν στόχο την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο Μόρσι στους οπαδούς του από μια εξέδρα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύθηκε να επιβάλει τον νόμο ενάντια σε αυτούς που αποκάλεσε «χούλιγκαν» και οι οποίοι υποκινούνται, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, από οπαδούς του παλαιού καθεστώτος

του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για να επιτεθούν στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους κρατικούς θεσμούς.

Εξάλλου ο Μόρσι εξήρε το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου, αλλά υπογράμμισε ότι θα αποκαλύψει τα διεφθαρμένα στοιχεία που κρύβονται σε αυτή.

Νωρίτερα ο Μόρσι είχε επισημάνει ότι εργάζεται για όλους τους Αιγύπτιους και για την εναλλαγή στην εξουσία, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους διαδηλωτές και την αντιπολίτευση που τον χαρακτήρισε «νέο Φαραώ» μετά το χθεσινό διάταγμα.

«Είμαι (πρόεδρος) όλων των Αιγυπτίων. Δεν θα μεροληπτήσω εναντίον κανενός γιου της Αιγύπτου», είχε δηλώσει ο Μόρσι, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο «της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ωστόσο οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του έπειτα και από το «πραξικόπημα» που λένε ότι έκανε.

«Ο λαός επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που ακουγόταν στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Μόρσι, φύγε!».

«Μόρσι, ένας ‘προσωρινός’ δικτάτορας», ήταν ο τίτλος της ανεξάρτητης αιγυπτιακής εφημερίδας αλ Μάσρι αλ Γιουμ.

Στο μεταξύ στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, και έκαψαν βιβλία και καρέκλες στον δρόμο. Οπαδοί και αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου συγκρούστηκαν σε άλλο σημείο της πόλης με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Τα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος στο Πορτ Σάιντ έγιναν στόχος διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες, ενώ στο Σουέζ διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κόμματος με αποτέλεσμα να κάψουν πανό που βρίσκονταν έξω από το κτίριο.

Την ίδια ώρα χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου ο Αιγύπτιος πρόεδρος τους απηύθυνε λόγο.

Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν πορτραίτα του Μόρσι. «Ο λαός επιθυμεί την εφαρμογή της σαρίας (του ισλαμικού νόμου)”, φώναζαν στη διάρκεια της ομιλίας του Αιγύπτιου προέδρου.

Ανησυχία από τον ΟΗΕ-Ε.Ε.

Το διάταγμα που εξέδωσε χθες ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του, προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της ‘Υπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

«Ανησυχούμε πολύ για τις πιθαν

Keywords
Τυχαία Θέματα