Χειρουργούν με τρυπάνι λόγω έλλειψης ιατρικών υλικών

Η Μολδαβία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με το μηνιαίο εισόδημα των πολιτών να βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ.

Διερωτάται ωστόσο κάποιος, αν αυτό δικαιολογεί τη χρήση από τους γιατρούς -και μάλιστα σε κρατικό νοσοκομείο παίδων- εργαλείων, όπως τρυπάνια και πένσες.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο του euronews που αναπαράγεται κατά κόρον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, μπορείτε να διαπιστώσετε τα εργαλεία οικιακής χρήσης στα οποία καταφεύγουν οι γιατροί, αντικαθιστώντας τα χειρουργικά εργαλεία.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι αναγκασμένοι να χειρουργούν

με ό,τι έχουν διαθέσιμο, ακόμα και με τρυπάνια, λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Χρησιμοποιούμε αυτό το τρυπάνι εδώ και δεκαετίες. Όλες μας οι ελπίδες για να αποκτήσουμε ιατρικά υλικά έχουν εξανεμιστεί» δήλωσε ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων στο Κισινάου και έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ζητήσει από τον υπουργό υγείας να ερευνήσει το περιστατικό. Ο Αντρέι Ουσάτι πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρακτική δεν απαγορεύεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

«Από ιατρικής απόψεως αν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες αποστείρωσης το τρυπάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρουργικό εργαλείο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μολδαβίας.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο νοσοκομείο φέρεται να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποφεύγεται η εφαρμογή χειρουργικών μεθόδων μιας άλλης εποχής.

Το βίντεο κατέγραψε τηλεοπτικό συνεργείο ιδιωτικού σταθμού, έχοντας προκαλέσει σκάνδαλο στη Μολδαβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα