Χαμηλές προσδοκίες για την ρευστότητα στην Ελλάδα

09:44 6/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Μικρό καλάθι πρέπει να κρατάμε στην Ελλάδα για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ με στόχο την τόνωση της ρευστότητας. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η δέσμη μέτρων είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα σε ότι αφορά την τόνωση της ρευστότητας

στην Ελλάδα. Πέραν της μικρής μείωσης των επιτοκίων, τονίζουν, τα υπόλοιπα μέτρα της ΕΚΤ δεν αφορούν άμεσα τις εγχώριες τράπεζες και κατ’ επέκταση την εγχώρια οικονομία.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη είναι ο αποπληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη που δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ιαπωνοποίησης της Ευρώπης και με τα νέα μη συμβατικά μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δημιουργούν προσδοκίες ότι επιτέλους η οικονομική μηχανή της ευρώπης θα ανεβάσει στροφές. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης σε ιστορικά χαμηλό σημείο (0,15%) ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ) διαμορφώθηκε για πρώτη φορά σε αρνητικό επίπεδο (-0,10%). Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης ωστόσο πρόκειται για μικρή μεταβολή που λίγο αλλάζει τα ουσιαστικά δεδομένα. Σε ότι αφορά το αρνητικό επιτόκιο σημειώνουν ότι αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την διατραπεζική αγορά ωστόσο όπως διευκρινίζουν η διατραπεζική αφορά μικρής διάρκειας χρηματοδοτήσεις -μιας ή λίγων ημερών- που μικρή επίδραση θα έχουν στην κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών.

Σε ότι αφορά τις πράξεις μακροπρόθεσμης στοχευμένης αναχρηματοδότησης (TLTROs), με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά, εξαιρουμένων των δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας) και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, πρόκειται για μέτρο που δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Ελάχιστα αφορούν τις εγχώριες τράπεζες και τα άλλα δυο μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ: η διεύρυνση των κριτηρίων για την επιλεξιμότητα περιουσιακών στοιχείων που παρέχουν οι τράπεζες ως εγγύηση καθώς και το σχέδιο για την αγορά εγγυημένων τίτλων (asset-backed securities), δηλαδή της τιτλοποιήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις τράπεζες τα άμεσα οφέλη για τις εγχώριες τράπεζες είναι περιορισμένα ωστόσο το σημαντικό είναι τα μέτρα της ΕΚΤ να αποδειχθούν αποτελεσματικά και να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης κάτι που ασφαλώς θα είχε εξαιρετικά θετική επίδραση και για την εγχώρια οικονομία. Υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς αποτέλεσμα της πρωτοφανούς σε ένταση κρίσης που πλήττει την οικονομία και τονίζουν ότι το μέγα ζητούμενο, και το μόνο που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι να διατηρηθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων εισοδημάτων θα βοηθήσουν την ενίσχυση των καταθέσεων και την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα