Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Έντονα επικριτική στη στάση της Ρωσίας αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας εμφανίσθηκε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι με την  πολιτική της οδηγεί τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι δηλώσεις της Κλίντον έρχονται έπειτα και από την άρνηση της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο καθεστώς της Συρίας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι η Συρία

οδηγείται σε ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, κάτι που επαναλαμβάνει ακόμη πιο έντονα έπειτα και από τη σφαγή αμάχων στην Χούλα την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά της η Κλίντον επισήμανε ότι συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, ο οποίος επιθυμεί να παρατείνει τη θητεία του ώστε να μπορέσει να συνδιαλαγεί πιο αποτελεσματικά με το καθεστώς Άσαντ.

«Πρέπει να πάρουμε τους Ρώσους με το μέρος μας γιατί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι φοβεροί», είπε η Κλίντον και πρόσθεσε ότι η έλλειψη υποστήριξης στον ΟΗΕ  για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας, «κάνει πιο δύσκολη» την εξεύρεση λύσης, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Λιβύης.

Πρόσθεσε δε ότι η  συνεχιζόμενη σφαγή αθώων από στρατιώτες και παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται άλλες από την κυβέρνηση και άλλες, όλο και περισσότερο, από την αντιπολίτευση μπορεί να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο σε μια χώρα που θα διασπαστεί από τις δογματικές διαφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε έναν πόλεμο με τη συμμετοχή τρίτων από την περιοχή», κατέληξε η Κλίντον.

«Να θυμάστε ότι το Ιράν έχει βαθιές ρίζες στη Συρία, οι στρατιωτικοί τους εκπαιδεύουν τον συριακό στρατό», προειδοποίησε η αμερικανίδα υπουργός.

Ωστόσο για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει συνεργαστεί «με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση της κρίσης της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θέλω να επισημάνω ότι η Ρωσία έχει συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση της συριακής κρίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επεσήμανε η Μέρκελ μία ημέρα πριν συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φυσικά και θα μιλήσω για τη Συρία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μια καταστροφή και θα κάνουμε τα πάντα για να απαλύνουμε τα βάσανα των ανθρώπων», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Βερολίνο με τον Πούτιν, στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία μετά την επιστροφή του στη θέση του προέδρου της Ρωσίας. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα